małże w piekarniku w sosie śmietanowym

szlachetne danie dla miłośników owoców morza! Małże pieczone w piekarniku w kremowym sosie to triumf wyrafinowania i smaku. Jako przyprawy możesz wybrać mieloną suszoną bazylię lub szafran. Ważny punkt - naczynie do pieczenia należy wybrać taki rozmiar, aby małże były umieszczone w jednej warstwie, ale ogólnie można je piec nie tylko w dużej formie, ale także w porcjach.
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 69 % 20 g
węglowodany 7 % 2 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Małże rozmrażamy w temperaturze pokojowej, myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do durszlaka.

2. Rozgrzej patelnię na ogniu, wlej oliwę z oliwek, a gdy się rozgrzeje, dodaj masło.

3. Obierz cebulę, posiekaj nożem tak drobno, jak to możliwe, smaż na mieszance olejów do złotego odcienia.

4. Wlej śmietanę do gotowej cebuli, zagotuj, ale nie gotuj, aby śmietana się nie zsiadła.

5. W gorącym sosie śmietanowym dodaj czosnek, sól i przyprawy przepuszczone przez prasę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

6. Małże wkładamy do naczynia do pieczenia, zalewamy sosem, posypujemy startym serem, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut.

podajemy na stole z dodatkiem ryżu lub samodzielnie, jako przekąskę do kieliszka wina lub szampana.

spróbuj, jest bardzo smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy