skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić wołowinę z dynią w piekarniku?
1. Umyj dynię, obierz. Pokrój na duże kawałki.
2. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, włóż do niej kawałki dyni, smaż przez chwilę, mieszając, aby uzyskać równomierny efekt.
3. Wstępnie umyte i lekko wysuszone mięso również pokroić na duże kawałki. Lepiej, jeśli są 2 razy większe niż Dynia.
4. Umieść dynię z patelni w dużej ceramicznej misce, umieść mięso na patelni. Usmaż wołowinę na tym samym oleju na złoty kolor.
5. Połóż mięso na dyni, dodaj przyprawy: kolendrę, paprykę, czarny pieprz, sól. Dobrze wymieszaj.
6. Włóż miksturę do naczynia do pieczenia, wlej wodę, na wierzch rozmaryn.
7. Przykryj formę pokrywką lub folią. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (włącz piekarnik na około 10 do 20 minut przed rozpoczęciem gotowania, aby miał czas na rozgrzanie).
8. Piecz dynię z mięsem przez godzinę, po czym zdejmij pokrywkę (folię) i piecz przez kolejne 15 minut.
podawaj danie na gorąco, udekorowane świeżą natką pietruszki. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g