Wołowina z dynią w piekarniku

pyszne i aromatyczne danie-pieczona dynia z mięsem! Przygotuj rodzinę! Nie jestem zbyt wielkim fanem dyni, ale po prostu uwielbiam to danie, poza tym cała rodzina się na nim uzależniła. Gotowanie dyni z wołowiną od czasu do czasu na obiad-jest pyszne, pożywne, aromatyczne!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 21 % 4 g
104 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

jak zrobić wołowinę z dynią w piekarniku?

1. Umyj dynię, obierz. Pokrój na duże kawałki.
2. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, włóż do niej kawałki dyni, smaż przez chwilę, mieszając, aby uzyskać równomierny efekt.
3. Wstępnie umyte i lekko wysuszone mięso również pokroić na duże kawałki. Lepiej, jeśli są 2 razy większe niż Dynia.
4. Umieść dynię z patelni w dużej ceramicznej misce, umieść mięso na patelni. Usmaż wołowinę na tym samym oleju na złoty kolor.
5. Połóż mięso na dyni, dodaj przyprawy: kolendrę, paprykę, czarny pieprz, sól. Dobrze wymieszaj.
6. Włóż miksturę do naczynia do pieczenia, wlej wodę, na wierzch rozmaryn.
7. Przykryj formę pokrywką lub folią. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (włącz piekarnik na około 10 do 20 minut przed rozpoczęciem gotowania, aby miał czas na rozgrzanie).
8. Piecz dynię z mięsem przez godzinę, po czym zdejmij pokrywkę (folię) i piecz przez kolejne 15 minut.

podawaj danie na gorąco, udekorowane świeżą natką pietruszki. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy