skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z kaczki w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty. Będziesz potrzebował fileta z kaczki ze skórą.
Krok 2:
Filet z kaczki spłukać wodą i natrzeć solą.
Krok 3:
Posyp mięso przyprawami, polej je olejem roślinnym i dobrze zetrzyj.
Krok 4:
Wykonaj nacięcia na skórze, ale bez dotykania mięsa.
Krok 5:
Pokrój cebulę na pół pierścienia.
Krok 6:
Pokrój czosnek na cienkie kawałki.
Krok 7:
W naczyniu do pieczenia wlej najpierw cebulę, a następnie czosnek.
Krok 8:
Połóż kaczkę na wierzchu i włóż do piekarnika.
Krok 9:
Filet z kaczki piecze się przez około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem pokrój filety na kawałki. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Filet z kaczki - 264 kcal/100g