filet z kaczki w piekarniku

Miękkie i delikatne mięso z kaczki! Filet z kaczki w piekarniku gotuje się bez folii i rękawa. Mięso można upiec na poduszce cebulowej. Aby mięso było soczyste, nie trzeba odcinać skóry z filetów. Pierś z kaczki można podawać na stole w ten sposób lub z chlebem jako kanapką. Nadaje się również do przygotowywania sałatek mięsnych.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 22 % 6 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kaczki w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty. Będziesz potrzebował fileta z kaczki ze skórą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kaczki spłukać wodą i natrzeć solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp mięso przyprawami, polej je olejem roślinnym i dobrze zetrzyj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wykonaj nacięcia na skórze, ale bez dotykania mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę na pół pierścienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój czosnek na cienkie kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W naczyniu do pieczenia wlej najpierw cebulę, a następnie czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż kaczkę na wierzchu i włóż do piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Filet z kaczki piecze się przez około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem pokrój filety na kawałki. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Filet z kaczki - 264   kcal/100g

Podobne przepisy