skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec świąteczną babeczkę z suszonymi owocami? Przygotuj odpowiednie składniki na babeczkę zgodnie z listą. Wcześniej wyjmij masło i jaja kurze z lodówki, aby miały temperaturę pokojową, a masło zmiękło.
Krok 2:
Standardowy zestaw suszonych owoców do tego ciasta zazwyczaj zawiera suszone śliwki, suszone morele i rodzynki. W razie potrzeby kompozycję można zmienić. Dobrze spłucz suszone owoce pod bieżącą wodą, usuń zanieczyszczenia. Wlej je do miski gorącą wodą i pozostaw na 15 minut. Następnie spuść wodę. Pokrój suszone śliwki i suszone morele na małe kawałki.
Krok 3:
Włóż suszone owoce z powrotem do miski i polej odrobiną koniaku lub rumu. Pozostaw na kilka godzin do namoczenia.
Krok 4:
Oprócz orzechów włoskich możesz również użyć innych (orzeszki ziemne, migdały), okaże się jeszcze smaczniejszy. Orzechy dobrze opłucz, osusz w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni i posiekaj blenderem lub wałkiem do ciasta.
Krok 5:
Masło przełożyć do miski. Pokrój w kostkę, dodaj miód, dodaj cukier i ubij mikserem lub ręczną trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 6:
Wbij jajka kurze do miski i ponownie ubij miksturę mikserem elektrycznym, aż się połączą.
Krok 7:
Dodaj szczyptę waniliny lub ćwierć łyżeczki cukru waniliowego. Dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż uzyskasz gęste i gładkie ciasto.
Krok 8:
Włóż suszone owoce z koniakiem, posiekane orzechy do miski z ciastem. Wymieszaj, aby równomiernie rozeszły się po cieście.
Krok 9:
Przykryj naczynie do pieczenia ciasta pergaminem wysmarowanym masłem. Ciasto przełożyć do formy. Od środka ciasto należy rozcieńczyć na boki, tworząc mały rowek, aby po upieczeniu babeczka nie unosiła się zbytnio w środku i nie pękała.
Krok 10:
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Piec babeczkę przez około 40 minut. Określ temperaturę pieczenia i czas w piekarniku. Sprawdź gotowość drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha. Niech babeczka ostygnie w formie.
Krok 11:
Wyjmij świąteczną babeczkę z piekarnika i podawaj, gdy całkowicie ostygnie. Wesołych Świąt!
Boże Narodzenie to wspaniałe bajkowe wakacje pełne cudów i miłych niespodzianek. Ze względu na istniejące tradycje ciastko z suszonymi owocami i orzechami stało się nieodłącznym atrybutem tego święta. Zapach tego wypieku, który rozprzestrzenia się po domu, już teraz tworzy świąteczną atmosferę i dobry nastrój. A taka babeczka jest upieczona dość prosto, najważniejsze jest prawidłowe wykonanie ciasta i wybranie odpowiednich składników.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g