świąteczna babeczka z suszonymi owocami

aromatyczny, z suszonymi owocami zanurzonymi w koniaku! Świąteczna babeczka z suszonymi owocami wypełni główne święto w roku nieopisanymi aromatami pysznych domowych wypieków. Z pięknym nadzieniem, posypanym cukrem pudrem, ozdobi również Twój świąteczny stół!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 23 % 18 g
węglowodany 70 % 54 g
384 kcal
IG: 2 / 17 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec świąteczną babeczkę z suszonymi owocami? Przygotuj odpowiednie składniki na babeczkę zgodnie z listą. Wcześniej wyjmij masło i jaja kurze z lodówki, aby miały temperaturę pokojową, a masło zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Standardowy zestaw suszonych owoców do tego ciasta zazwyczaj zawiera suszone śliwki, suszone morele i rodzynki. W razie potrzeby kompozycję można zmienić. Dobrze spłucz suszone owoce pod bieżącą wodą, usuń zanieczyszczenia. Wlej je do miski gorącą wodą i pozostaw na 15 minut. Następnie spuść wodę. Pokrój suszone śliwki i suszone morele na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż suszone owoce z powrotem do miski i polej odrobiną koniaku lub rumu. Pozostaw na kilka godzin do namoczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oprócz orzechów włoskich możesz również użyć innych (orzeszki ziemne, migdały), okaże się jeszcze smaczniejszy. Orzechy dobrze opłucz, osusz w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni i posiekaj blenderem lub wałkiem do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Masło przełożyć do miski. Pokrój w kostkę, dodaj miód, dodaj cukier i ubij mikserem lub ręczną trzepaczką, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij jajka kurze do miski i ponownie ubij miksturę mikserem elektrycznym, aż się połączą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj szczyptę waniliny lub ćwierć łyżeczki cukru waniliowego. Dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż uzyskasz gęste i gładkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż suszone owoce z koniakiem, posiekane orzechy do miski z ciastem. Wymieszaj, aby równomiernie rozeszły się po cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj naczynie do pieczenia ciasta pergaminem wysmarowanym masłem. Ciasto przełożyć do formy. Od środka ciasto należy rozcieńczyć na boki, tworząc mały rowek, aby po upieczeniu babeczka nie unosiła się zbytnio w środku i nie pękała.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Piec babeczkę przez około 40 minut. Określ temperaturę pieczenia i czas w piekarniku. Sprawdź gotowość drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha. Niech babeczka ostygnie w formie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij świąteczną babeczkę z piekarnika i podawaj, gdy całkowicie ostygnie. Wesołych Świąt!

Boże Narodzenie to wspaniałe bajkowe wakacje pełne cudów i miłych niespodzianek. Ze względu na istniejące tradycje ciastko z suszonymi owocami i orzechami stało się nieodłącznym atrybutem tego święta. Zapach tego wypieku, który rozprzestrzenia się po domu, już teraz tworzy świąteczną atmosferę i dobry nastrój. A taka babeczka jest upieczona dość prosto, najważniejsze jest prawidłowe wykonanie ciasta i wybranie odpowiednich składników.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy