skład / składniki
metoda gotowania
1. Bakłażany umyć i pokroić w plastry (okrągłe). Dobrze posolić, wymieszać i odstawić na chwilę.
2. Ziemniaki, cukinię i pomidory umyć, obrać i pokroić w te same okrągłe plastry.
3. Włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Umieść patelnię na sosie na ogniu. Rozpuść w nim masło, dodaj mąkę i smaż na złoty kolor i orzechowy zapach. Wlej trochę mleka i rozbij grudki. Dodaj resztę mleka i gotuj przez kilka minut, ciągle mieszając. Sos zgęstnieje. Jeśli pozostaną grudki, przecedzam taki sos przez sito. Pozwól sosowi trochę ostygnąć. Dodaj jajko do schłodzonego sosu.
4. Opłucz bakłażana z soli i goryczy.
5. Nasmaruj blachę do zapiekanek olejem roślinnym. Ułóż warzywa ładnie, naprzemiennie. Sól i pieprz. Polej warzywa sosem. Posyp drobno startym serem.
6. Umieść zapiekankę w piekarniku na co najmniej pół godziny. Jest gotowy, gdy ziemniaki są gotowe, a wierzch ma złoty kolor. Jeśli wierzch się pali, a ziemniaki są surowe, przykryj zapiekankę folią, a następnym razem gotuj w niższej temperaturze.
7. Pozwól mu lekko ostygnąć przed podaniem.
czosnek, gałka muszkatołowa i zioła są dobre w takich zapiekankach.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g