zapiekanka z cukinii i bakłażana w piekarniku

wszystkie smaki lata-tu i tam! Przygotuj zapiekankę i upewnij się! . Nieopisane uczucia i kiedy gotujesz taką zapiekankę i kiedy ją jesz. Co tam, Wystarczy jedno spojrzenie, aby zrozumieć, że jest pyszne i musisz teraz usiąść przy stole, zadzwonić do wszystkich... i jeść przez długi czas, rozmawiać na ciepłe radosne tematy i być szczęśliwym.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 53 % 9 g
91 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Bakłażany umyć i pokroić w plastry (okrągłe). Dobrze posolić, wymieszać i odstawić na chwilę.
2. Ziemniaki, cukinię i pomidory umyć, obrać i pokroić w te same okrągłe plastry.
3. Włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Umieść patelnię na sosie na ogniu. Rozpuść w nim masło, dodaj mąkę i smaż na złoty kolor i orzechowy zapach. Wlej trochę mleka i rozbij grudki. Dodaj resztę mleka i gotuj przez kilka minut, ciągle mieszając. Sos zgęstnieje. Jeśli pozostaną grudki, przecedzam taki sos przez sito. Pozwól sosowi trochę ostygnąć. Dodaj jajko do schłodzonego sosu.
4. Opłucz bakłażana z soli i goryczy.
5. Nasmaruj blachę do zapiekanek olejem roślinnym. Ułóż warzywa ładnie, naprzemiennie. Sól i pieprz. Polej warzywa sosem. Posyp drobno startym serem.
6. Umieść zapiekankę w piekarniku na co najmniej pół godziny. Jest gotowy, gdy ziemniaki są gotowe, a wierzch ma złoty kolor. Jeśli wierzch się pali, a ziemniaki są surowe, przykryj zapiekankę folią, a następnym razem gotuj w niższej temperaturze.
7. Pozwól mu lekko ostygnąć przed podaniem.
czosnek, gałka muszkatołowa i zioła są dobre w takich zapiekankach.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy