skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty. Moje mandarynki, korzeń imbiru, czosnek (a czosnek niestety zapomniałam sfotografować: (). Dokładnie umyj udka z kurczaka (pulki lub inne części kurczaka).
Krok 2:
Ostrym nożem oddzielamy kość od mięsa, usuwamy ścięgna. Na świąteczną ucztę znacznie wygodniej jest używać mięsa bez kości. Możesz nawet zdjąć skórę. (Nawiasem mówiąc, kości można wykorzystać do gotowania bulionu).
Krok 3:
Włóż wszystkie kawałki mięsa bez kości do miski lub innego pojemnika-filet z kurczaka, sól i pozostaw na 30 minut.
Krok 4:
W międzyczasie obierz mandarynki, podziel na plasterki.
Krok 5:
Obierz ząbki czosnku i korzeń imbiru, bardzo drobno posiekaj (imbir można zetrzeć na drobnej tarce).
Krok 6:
I przygotuj marynatę: połącz imbir z posiekanym czosnkiem i sosem sojowym, dodaj koniak, paprykę i pieprz do smaku.
Krok 7:
Następnie usmaż filet z kurczaka na patelni na oliwie z oliwek z obu stron na złoty kolor.
Krok 8:
Z powstałą marynatą wlej opiekane podudzia i odstaw na 10 minut. Następnie w naczyniu do pieczenia układamy filet z kurczaka wraz z mandarynkami i zalewamy pozostałą, nie nasiąkniętą marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 9:
Zapach rozprzestrzenia się po mieszkaniu po prostu niesamowicie pyszny! I tak wygląda gotowe danie.
Krok 10:
Podawaj kurczaka na gorąco, natychmiast kładąc go na talerzu i dekorując według własnych upodobań! Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g