kurczak z mandarynkami w piekarniku

piękne, oryginalne danie ozdobi świąteczny stół, zachwyci smakiem. Nigdy nie myślałem, że tak bardzo lubię połączenie mandarynki i kurczaka! Ale danie wydawało się bardzo interesujące nie tylko dla mnie, ale także dla mojej rodziny. Kurczak okazuje się soczysty, pachnący, delikatny i smaczny...a nawet przydatne! W Nowy Rok, który wielu kojarzy się z aromatem mandarynki, myślę, że to danie może być najbardziej odpowiednie na świątecznym stole. Spróbuj I ty to przyjemne i oryginalne danie!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty. Moje mandarynki, korzeń imbiru, czosnek (a czosnek niestety zapomniałam sfotografować: (). Dokładnie umyj udka z kurczaka (pulki lub inne części kurczaka).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrym nożem oddzielamy kość od mięsa, usuwamy ścięgna. Na świąteczną ucztę znacznie wygodniej jest używać mięsa bez kości. Możesz nawet zdjąć skórę. (Nawiasem mówiąc, kości można wykorzystać do gotowania bulionu).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż wszystkie kawałki mięsa bez kości do miski lub innego pojemnika-filet z kurczaka, sól i pozostaw na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie obierz mandarynki, podziel na plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ząbki czosnku i korzeń imbiru, bardzo drobno posiekaj (imbir można zetrzeć na drobnej tarce).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I przygotuj marynatę: połącz imbir z posiekanym czosnkiem i sosem sojowym, dodaj koniak, paprykę i pieprz do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie usmaż filet z kurczaka na patelni na oliwie z oliwek z obu stron na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z powstałą marynatą wlej opiekane podudzia i odstaw na 10 minut. Następnie w naczyniu do pieczenia układamy filet z kurczaka wraz z mandarynkami i zalewamy pozostałą, nie nasiąkniętą marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zapach rozprzestrzenia się po mieszkaniu po prostu niesamowicie pyszny! I tak wygląda gotowe danie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj kurczaka na gorąco, natychmiast kładąc go na talerzu i dekorując według własnych upodobań! Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy