skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kurczaka w kaczątku? Przygotuj niezbędne składniki. Zwykle dzielę kurczaka na 3 części: tył-w bulionie, filet - na kotlety lub mięso mielone, a podudzia, uda i skrzydła pieczę w piekarniku. Do piekarnika te części kurczaka są idealne - dzięki skórce zawsze pozostaną soczyste w środku i różowe Na Zewnątrz.
Krok 2:
Przenieś kawałki kurczaka do odpowiedniego naczynia. Sól i pieprz kurczaka.
Krok 3:
Dodaj chmiel suneli lub inne przyprawy do smaku.
Krok 4:
Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 5:
Dodaj trochę oleju roślinnego, aby przyprawy lepiej rozpuściły swój smak.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na chwilę, gdy będziesz zajmować się warzywami. W tym czasie mięso jest lekko marynowane.
Krok 7:
Przygotuj składniki, które będą potrzebne do następnego etapu. Umyj i obierz ziemniaki i cebulę.
Krok 8:
Pokrój ziemniaki losowo, pokroiłem w kostkę.
Krok 9:
Przenieś ziemniaki do kaczątka.
Krok 10:
Pokrój cebulę w ćwiartki w pierścienie.
Krok 11:
Przenieś cebulę do ziemniaka do kaczątka.
Krok 12:
Sól.
Krok 13:
Do sosu wymieszaj śmietanę (najlepiej tłustą) i keczup (lub koncentrat pomidorowy).
Krok 14:
Wlej powstały sos do ziemniaków.
Krok 15:
Dobrze wymieszaj.
Krok 16:
Ułóż kawałki kurczaka na wierzchu.
Krok 17:
Wlej trochę wody, przykryj i wstaw do piekarnika w temperaturze 200-220 stopni na 30 minut. Następnie zmniejsz ogień do 180 stopni i gotuj przez kolejne 40 minut. Skoncentruj się na czasie na piekarniku, okresowo sprawdzaj gotowość potrawy.
Krok 18:
15 minut przed gotowaniem wyjmij kaczątko, zdejmij pokrywkę i upiecz pozostały czas bez pokrywki, aby kurczak się zrumienił.
Krok 19:
Po 15 wyjmij z piekarnika - nasze danie jest gotowe!
Krok 20:
Smacznego!
prawdopodobnie wielu ma ciężkie kaczątko, które pochodzi od mamy lub babci i które z pewnością często jest bezczynne... I na próżno-w końcu wiele potraw okazuje się w nim po prostu idealnych! Zadzwoń do znajomych, przygotuj to proste danie, a na pewno poproszą o suplementy!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g