kurczak w kaczątku w piekarniku z ziemniakami

pyszny lunch z najprostszych potraw! Kurczak w kaczątku w piekarniku z ziemniakami, pełnowartościowe obfite danie, które może nakarmić całą rodzinę. Możesz podawać z dowolnymi świeżymi ziołami, warzywami, sałatką.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 42 % 10 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kurczaka w kaczątku? Przygotuj niezbędne składniki. Zwykle dzielę kurczaka na 3 części: tył-w bulionie, filet - na kotlety lub mięso mielone, a podudzia, uda i skrzydła pieczę w piekarniku. Do piekarnika te części kurczaka są idealne - dzięki skórce zawsze pozostaną soczyste w środku i różowe Na Zewnątrz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś kawałki kurczaka do odpowiedniego naczynia. Sól i pieprz kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj chmiel suneli lub inne przyprawy do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę oleju roślinnego, aby przyprawy lepiej rozpuściły swój smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na chwilę, gdy będziesz zajmować się warzywami. W tym czasie mięso jest lekko marynowane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj składniki, które będą potrzebne do następnego etapu. Umyj i obierz ziemniaki i cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ziemniaki losowo, pokroiłem w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś ziemniaki do kaczątka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój cebulę w ćwiartki w pierścienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś cebulę do ziemniaka do kaczątka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sól.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do sosu wymieszaj śmietanę (najlepiej tłustą) i keczup (lub koncentrat pomidorowy).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej powstały sos do ziemniaków.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż kawałki kurczaka na wierzchu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej trochę wody, przykryj i wstaw do piekarnika w temperaturze 200-220 stopni na 30 minut. Następnie zmniejsz ogień do 180 stopni i gotuj przez kolejne 40 minut. Skoncentruj się na czasie na piekarniku, okresowo sprawdzaj gotowość potrawy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    15 minut przed gotowaniem wyjmij kaczątko, zdejmij pokrywkę i upiecz pozostały czas bez pokrywki, aby kurczak się zrumienił.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po 15 wyjmij z piekarnika - nasze danie jest gotowe!

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smacznego!

prawdopodobnie wielu ma ciężkie kaczątko, które pochodzi od mamy lub babci i które z pewnością często jest bezczynne... I na próżno-w końcu wiele potraw okazuje się w nim po prostu idealnych! Zadzwoń do znajomych, przygotuj to proste danie, a na pewno poproszą o suplementy!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy