lasagne ziemniaczana z mięsem mielonym w piekarniku

Przygotuj lasagne bez ciasta! Bardzo smaczne i o wiele łatwiejsze! Lasagne ziemniaczana z mięsem mielonym w piekarniku to całkowicie niezależne danie, które można bezpiecznie podać na obiad lub lunch. Do gotowania można użyć zarówno mielonej wieprzowiny, jak i kombinacji lub kurczaka. Keczup w przepisie można zastąpić pastą pomidorową lub sosem pomidorowym. Bardzo wygodnie jest upiec taką lasagne w dzielonej formie do ciast.
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 33 % 10 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, po czym bardzo ostrożnie wyjmujemy na talerz za pomocą dużej łyżki cedzakowej.

2. Podczas gotowania ziemniaków obieramy cebulę, kroimy w małe kostki, smażymy na oleju roślinnym do przezroczystości, a następnie rozprowadzamy mięso mielone na cebuli, sól i pieprz do smaku.

3. Gotuj mięso mielone przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, następnie dodaj keczup i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5-7 minut, a tymczasem zetrzyj ser na grubej tarce.

4. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem, rozłóż ziemniaki w jednej warstwie, a następnie rozłóż część mięsa mielonego, wyrównaj, posyp serem.

5. W ten sposób zbieramy całą lasagne i tworzymy górną warstwę nie tylko z ziemniaków, ale dodajemy wstępnie przygotowane koła pomidora, aby uzyskać szachownicę.

6. Posyp powierzchnię pozostałym serem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz lasagne przez 25 minut.

bardzo apetyczne danie jest gotowe, aby zadowolić swoim smakiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy