filet z kurczaka z jabłkami w piekarniku

jabłka nadają kurczakowi niesamowitą soczystość i smak. Radzę! W zeszłym miesiącu robiłam kotlety z kurczaka z dodatkiem twarogu i jabłka. Naprawdę podobało mi się połączenie jabłek z mięsem z kurczaka. Jednak twaróg znacznie przerwał smak jabłek. Postanowiłem więc następnym razem znaleźć przepis, w którym byłoby tyle jabłek, co mięsa. Okazało się, że są bardzo soczyste i satysfakcjonujące. Lepiej jest wziąć dla nich jabłka słodko-kwaśne, ale jeśli lubisz bardzo słodkie odmiany, możesz ich również użyć.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 18 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 7 % 2 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować filet z kurczaka z jabłkami w piekarniku, potrzebujemy: dużego fileta z kurczaka, dużego soczystego słodko-kwaśnego jabłka, sera, majonezu, oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój każdy filet wzdłuż na 2-3 części. Pokonaj każdy kawałek kurczaka młotkiem po obu stronach. Posolić, pieprzyć mięso i pozostawić na 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia. Nasmaruj pergamin olejem roślinnym, aby kurczak się nie przypalił i nie przykleił. Ułóż kawałki fileta z kurczaka bliżej siebie na blasze do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłko umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Ułóż kawałki fileta z kurczaka bliżej siebie. Połóż jabłka na każdym filecie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp równomiernie startym serem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzchu sera posmaruj majonezem. Lepiej zrobić siatkę majonezu za pomocą torby cukierniczej. Dzięki temu majonez rozprowadzi się bardziej równomiernie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35 minut, aż na serze i majonezie pojawi się rumiana skorupa. Podawaj na gorąco. Smacznego!

filet z kurczaka z jabłkami można przygotować w inny sposób, a nie w postaci kotletów. I pokrój filety i jabłka na średnie kawałki. Połącz mięso z majonezem i przyprawami i wymieszaj. W naczyniu do pieczenia ułożyć mięso z kurczaka i plasterki jabłka. Posyp wszystko startym serem i wyślij do piekarnika w tym samym czasie.

kurczak i jabłka to klasyka gatunku kulinarnego w wielu (jeśli nie we wszystkich) kuchniach na świecie.To jedna z najbardziej udanych kombinacji. Wśród moich przepisów na szczególną uwagę zwróciłbym: Kurczak nadziewany śliwkami i jabłkami , sałatka z kurczakiem, jabłkiem, ananasem i selerem , kotlety z twarogiem i jabłkiem , szynka wieprzowa w sosie jabłkowym , sałatka z pieczoną kaczką i jabłkami .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy