skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować filet z kurczaka z jabłkami w piekarniku, potrzebujemy: dużego fileta z kurczaka, dużego soczystego słodko-kwaśnego jabłka, sera, majonezu, oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój każdy filet wzdłuż na 2-3 części. Pokonaj każdy kawałek kurczaka młotkiem po obu stronach. Posolić, pieprzyć mięso i pozostawić na 20 minut.
Krok 3:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia. Nasmaruj pergamin olejem roślinnym, aby kurczak się nie przypalił i nie przykleił. Ułóż kawałki fileta z kurczaka bliżej siebie na blasze do pieczenia.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 5:
Jabłko umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na grubej tarce.
Krok 6:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Ułóż kawałki fileta z kurczaka bliżej siebie. Połóż jabłka na każdym filecie.
Krok 7:
Posyp równomiernie startym serem.
Krok 8:
Na wierzchu sera posmaruj majonezem. Lepiej zrobić siatkę majonezu za pomocą torby cukierniczej. Dzięki temu majonez rozprowadzi się bardziej równomiernie.
Krok 9:
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35 minut, aż na serze i majonezie pojawi się rumiana skorupa. Podawaj na gorąco. Smacznego!
filet z kurczaka z jabłkami można przygotować w inny sposób, a nie w postaci kotletów. I pokrój filety i jabłka na średnie kawałki. Połącz mięso z majonezem i przyprawami i wymieszaj. W naczyniu do pieczenia ułożyć mięso z kurczaka i plasterki jabłka. Posyp wszystko startym serem i wyślij do piekarnika w tym samym czasie.
kurczak i jabłka to klasyka gatunku kulinarnego w wielu (jeśli nie we wszystkich) kuchniach na świecie.To jedna z najbardziej udanych kombinacji. Wśród moich przepisów na szczególną uwagę zwróciłbym: Kurczak nadziewany śliwkami i jabłkami , sałatka z kurczakiem, jabłkiem, ananasem i selerem , kotlety z twarogiem i jabłkiem , szynka wieprzowa w sosie jabłkowym , sałatka z pieczoną kaczką i jabłkami .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g