kaczka w sosie pomarańczowym w piekarniku

idealne połączenie delikatnego mięsa z kaczki i słodko-kwaśnego sosu. Kaczka z pomarańczami stała się już prawie klasykiem i nie bez powodu. Sos pomarańczowy z pikantnymi nutami świetnie pasuje do kaczki, danie okazuje się bardzo aromatyczne i ciekawe. Danie uzupełnia gotowane ziemniaki i świeże warzywa, a także kieliszek dobrego czerwonego wina
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 54 % 25 g
węglowodany 26 % 12 g
298 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaczkę w sosie pomarańczowym w piekarniku? Niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kaczkę na porcje

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zajmij się sosem - zetrzyj skórkę pomarańczową

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wyciśnij sok z pomarańczy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj miód

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sos sojowy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oliwa z oliwek (można zastąpić innym olejem roślinnym)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko posolić (należy pamiętać, że sos sojowy jest już słony)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj proszek imbirowy - nada sosowi pikantną nutę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj trochę czerwonej ostrej papryki

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj - a nasz sos jest gotowy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść kaczkę w żaroodpornej formie

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Polej sosem pomarańczowym

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aby uzyskać więcej smaku, włóż tutaj resztę miąższu pomarańczy

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj folią i wstaw do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 30 minut

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Usuń folię i wyślij kaczkę do piekarnika na kolejne 20 minut

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Kaczka w sosie pomarańczowym jest gotowa! Zapach jest po prostu wspaniały!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy