skład / składniki
gotowanie krok po kroku
filety z łososia kroimy na kawałki i smażymy na patelni z oliwą z oliwek. Następnie wymieszaj miękkie masło, starty parmezan i bułkę tartą. Wcieramy kawałki smażonej ryby powstałą mieszaniną. Przygotowane kawałki łososia układamy na blasze wyłożonej pergaminem lub folią, a następnie wysyłamy do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Pieczemy łososia na złoty kolor. W tym czasie przygotujemy sos i warzywa. Wlej pół szklanki oliwy z oliwek do wygodnego pojemnika, dodaj posiekaną bazylię, orzeszki piniowe, sól morską i pieprz. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu. Warzywa kroimy w paski i smażymy na oliwie z kruszonym czosnkiem, tymiankiem i przyprawami. Połóż kawałki łososia i smażone warzywa na talerzach, polewając sosem. Sos do pieczonego łososia można podawać osobno. Łosoś pieczony pod serem z warzywami jest gotowy, Ukryty apetyt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g