pieczona czerwona ryba w śmietanie w piekarniku

soczysty, aromatyczny, sycący i niezrównanie pyszny! Czerwona ryba w kwaśnej śmietanie w piekarniku z pomidorami i serem to świetna opcja na pyszne danie na świąteczny stół. Ryba okazuje się dosłownie rozpływająca się w ustach, z przyjemną kwaskowatością, w niezwykłym sosie śmietanowym.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 15 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 15 % 5 g
207 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec czerwoną rybę w śmietanie w piekarniku? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Ryby można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone. Jeśli masz rybę z zamrażarki, wyjmij ją wcześniej i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie się rozmrozi. Możesz gotować zarówno steki, jak i filety. Miałem dwa duże steki, pokroiłem je na dwie części wzdłuż grzbietu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść łososia z łusek i spłucz pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie osusz każdy kawałek papierowymi serwetkami. Lekko posolić i pieprzyć rybę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos. Wyślij śmietanę do głębokiego małego pojemnika. Wyciśnij połowę małej cytryny. Opłucz koperek i drobno posiekaj. Wyślij zieleninę do śmietany. Dodaj szczyptę soli do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj każdy kawałek ryby sosem śmietanowym. Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego. Możesz przykryć formę papierem do pieczenia. Ułóż czerwoną rybę w jednej warstwie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i osusz pomidory. Pokrój w cienkie plasterki. Połóż pomidory na rybie, jak na zdjęciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp tartym twardym serem na wierzchu. Ilości sera można zwiększyć lub zmniejszyć według własnych upodobań.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij naczynie do pieczenia do nagrzanego piekarnika. Piec w trybie góra-dół do miękkości. W jakiej temperaturze i jak długo należy piec rybę? Powinieneś skupić się całkowicie na możliwościach swojego piekarnika. Pieczełam w temperaturze 220 stopni przez około 15-20 minut. Jeśli czerwona ryba jest zbyt długo pieczona w piekarniku, stanie się sucha i twarda.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe! Podawaj czerwoną rybę w śmietanie na gorąco ze świeżymi warzywami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Soczysty i niesamowicie pyszny!

możesz ugotować dowolną czerwoną rybę zgodnie z tym przepisem. Danie jest bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. 



smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy