kaczka w majonezie w piekarniku w całości

kaczka z majonezem - bardzo smaczna i prosta! Samo przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu. Znacznie dłużej piecze się kaczkę. Suszone śliwki z liśćmi laurowymi i czosnkiem nadają szykowny smak z nutami karmelu. Rękaw sprawia, że kaczka jest soczysta i apetyczna.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 13 g
tłuszcze 61 % 33 g
węglowodany 15 % 8 g
377 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kaczkę w majonezie? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania. Smak gotowego dania zależy od wybranej kaczki. Zwykle pieczę kaczkę o wadze nie większej niż 1,8 kg. wskazane jest kupowanie schłodzonej, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mięsa po zamrożonej tuszy. Kaczka powinna być jasnoróżowa, o neutralnym zapachu. Jeśli weźmiesz drób, musi być młody (mniej niż rok), w przeciwnym razie nie nadaje się do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby usunąć olej, który przetwarza suszone owoce przed sprzedażą, zalej suszone śliwki ciepłą wodą o temperaturze około 70°C. Wymieszaj, aby woda dostała się do całej śmietany. Nie używaj wrzącej wody, ponieważ suszone śliwki się zagotują. Odcedź przez sito, aby nie pozostało zbyt dużo płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli kaczka jest zamrożona, rozmroź ją wcześniej. Zdejmij opakowanie i umieść je w pojemniku na dolnej półce lodówki na 12 godzin przed gotowaniem. Opłucz kaczkę pod bieżącą wodą, usuń wnętrzności i pióra, jeśli są obecne. Natrzyj ją na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i kolendrą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy kaczka jest solona, przygotuj nadzienie. Czosnek obrać, opłukać i posiekać nożem lub czosnkiem. Połącz suszone śliwki, czosnek i liście laurowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą przygotowanej mieszanki wypełnij wątek i zszyj brzuch nitką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść kaczkę w rękawie do pieczenia i ułóż na blasze do pieczenia. Aby para powstała w pierwszych minutach pieczenia wyszła i nie rozerwała rękawa, przebij go igłą w kilku miejscach. Włóż kaczkę do nagrzanego piekarnika, aby proces pieczenia nie przerodził się w gotowanie. Piec na półce poniżej średniej przez około 2 godziny w temperaturze 150 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij zrumienioną kaczkę, odetnij i rozwiń rękaw na górze. Ponieważ kaczka jest dość tłustym ptakiem, na tym etapie może wyciekać dużo tłuszczu. Delikatnie osusz. W razie potrzeby posmaruj tuszę majonezem. Wróć do piekarnika i piecz przez około 15 minut. Udekoruj kaczkę ziołami i warzywami i podawaj. Takie danie uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest pyszny, piękny i zdrowy.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy