skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kaczkę w majonezie? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania. Smak gotowego dania zależy od wybranej kaczki. Zwykle pieczę kaczkę o wadze nie większej niż 1,8 kg. wskazane jest kupowanie schłodzonej, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mięsa po zamrożonej tuszy. Kaczka powinna być jasnoróżowa, o neutralnym zapachu. Jeśli weźmiesz drób, musi być młody (mniej niż rok), w przeciwnym razie nie nadaje się do pieczenia.
Krok 2:
Aby usunąć olej, który przetwarza suszone owoce przed sprzedażą, zalej suszone śliwki ciepłą wodą o temperaturze około 70°C. Wymieszaj, aby woda dostała się do całej śmietany. Nie używaj wrzącej wody, ponieważ suszone śliwki się zagotują. Odcedź przez sito, aby nie pozostało zbyt dużo płynu.
Krok 3:
Jeśli kaczka jest zamrożona, rozmroź ją wcześniej. Zdejmij opakowanie i umieść je w pojemniku na dolnej półce lodówki na 12 godzin przed gotowaniem. Opłucz kaczkę pod bieżącą wodą, usuń wnętrzności i pióra, jeśli są obecne. Natrzyj ją na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i kolendrą.
Krok 4:
Gdy kaczka jest solona, przygotuj nadzienie. Czosnek obrać, opłukać i posiekać nożem lub czosnkiem. Połącz suszone śliwki, czosnek i liście laurowe.
Krok 5:
Za pomocą przygotowanej mieszanki wypełnij wątek i zszyj brzuch nitką.
Krok 6:
Umieść kaczkę w rękawie do pieczenia i ułóż na blasze do pieczenia. Aby para powstała w pierwszych minutach pieczenia wyszła i nie rozerwała rękawa, przebij go igłą w kilku miejscach. Włóż kaczkę do nagrzanego piekarnika, aby proces pieczenia nie przerodził się w gotowanie. Piec na półce poniżej średniej przez około 2 godziny w temperaturze 150 stopni.
Krok 7:
Wyjmij zrumienioną kaczkę, odetnij i rozwiń rękaw na górze. Ponieważ kaczka jest dość tłustym ptakiem, na tym etapie może wyciekać dużo tłuszczu. Delikatnie osusz. W razie potrzeby posmaruj tuszę majonezem. Wróć do piekarnika i piecz przez około 15 minut. Udekoruj kaczkę ziołami i warzywami i podawaj. Takie danie uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest pyszny, piękny i zdrowy.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g