skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec soczysty pstrąg w piekarniku steki? Przygotuj składniki. Do gotowania steków z pstrąga w folii potrzebujemy: steków z pstrąga, soku z cytryny,oliwy z oliwek, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Dokładnie umyj steki z pstrąga, aby nie były śliskie i osusz ręcznikami papierowymi. Rybę skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3:
SOS. Do sosu potrzebujemy: miodu, gotowej musztardy (mam Dijon) i soku z cytryny.
Krok 4:
Połącz musztardę z miodem i sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Ułóż steki na wysmarowanych olejem kawałkach folii.
Krok 6:
Polej rybę sosem.
Krok 7:
Zwiń folię za pomocą kopert. Piecz steki w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
pstrąg można przygotować na wiele różnych sposobów, z różnymi dodatkami i dodatkowymi składnikami. Jednak najdelikatniejszą metodą gotowania, w której w rybach zachowana jest największa ilość składników odżywczych, jest pieczenie w piekarniku.
ponieważ pstrąg jest dość tłustą rybą, wolę upiec go w folii, pergaminie lub w specjalnych torebkach do pieczenia. Zapobiegnie to nadmiernemu parowaniu wilgoci z powierzchni ryby i pozwoli jej zachować soczystość. Kolejny ogromny plus - po tym nie trzeba myć naczyń, w których ryba została upieczona, z tłuszczu.
w tym przepisie nie ma nic dodatkowego: ryby, przyprawy i sok z cytryny. Skórka tkwi w samym sosie, który nadaje rybom pikantny słodko-kwaśny smak. Jeśli chcesz, możesz zostawić trochę sosu i polać nim gotową rybę podczas serwowania.
steki z pstrąga można pokroić tak, jak ja - w poprzek grzbietu lub pokroić kawałek wzdłuż grzbietu na dwie części. Usuń grzbiet i przylegające do niego kości. W przeciwnym razie zrób to tak, jak napisano w przepisie.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Stek z pstrąga - 166 kcal/100g