soczysty pstrąg w piekarniku steki w folii

niezwykle pyszny obiad z minimalnymi składnikami. Te soczyste steki z pstrąga z aromatycznym sosem można przygotować w mniej niż godzinę. Jest to szczególnie wygodne, gdy wieczorem nie ma siły stać przy kuchence, ale chcesz nakarmić Dom czymś smacznym i interesującym. Możesz podawać takie steki z dowolnym dodatkiem, a także sałatką ze świeżych warzyw i ziół. Zachowałem trochę sosu i polałem nim rybę jeszcze raz, przed podaniem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 39 % 14 g
węglowodany 19 % 7 g
214 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec soczysty pstrąg w piekarniku steki? Przygotuj składniki. Do gotowania steków z pstrąga w folii potrzebujemy: steków z pstrąga, soku z cytryny,oliwy z oliwek, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj steki z pstrąga, aby nie były śliskie i osusz ręcznikami papierowymi. Rybę skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    SOS. Do sosu potrzebujemy: miodu, gotowej musztardy (mam Dijon) i soku z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz musztardę z miodem i sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż steki na wysmarowanych olejem kawałkach folii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej rybę sosem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń folię za pomocą kopert. Piecz steki w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

pstrąg można przygotować na wiele różnych sposobów, z różnymi dodatkami i dodatkowymi składnikami. Jednak najdelikatniejszą metodą gotowania, w której w rybach zachowana jest największa ilość składników odżywczych, jest pieczenie w piekarniku.

ponieważ pstrąg jest dość tłustą rybą, wolę upiec go w folii, pergaminie lub w specjalnych torebkach do pieczenia. Zapobiegnie to nadmiernemu parowaniu wilgoci z powierzchni ryby i pozwoli jej zachować soczystość. Kolejny ogromny plus - po tym nie trzeba myć naczyń, w których ryba została upieczona, z tłuszczu.

w tym przepisie nie ma nic dodatkowego: ryby, przyprawy i sok z cytryny. Skórka tkwi w samym sosie, który nadaje rybom pikantny słodko-kwaśny smak. Jeśli chcesz, możesz zostawić trochę sosu i polać nim gotową rybę podczas serwowania.

steki z pstrąga można pokroić tak, jak ja - w poprzek grzbietu lub pokroić kawałek wzdłuż grzbietu na dwie części. Usuń grzbiet i przylegające do niego kości. W przeciwnym razie zrób to tak, jak napisano w przepisie.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Stek z pstrąga - 166   kcal/100g

Podobne przepisy