nadziewany kurczak w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
spróbuj ugotować nadziewanego kurczaka po polsku. To jedzenie rozjaśni każdy świąteczny stół! Najpierw przygotuj mięso mielone dla kurczaka. Aby to zrobić, pokrój cebulę w pierścienie, posiekaj kapustę i smaż je na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Pamiętaj, że kapusta musi być smażona, a nie duszona! Dodaj pomidora, suszone śliwki pokrojone na kawałki, orzechy włoskie, które należy wcześniej pokroić, cynamon i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj nadzienie. Teraz nadszedł czas, aby złapać kurczaka. Gruby brojler, już wypatroszony (a nacięcie powinno znajdować się w okolicy guzka), nadziewany nadzieniem i zszywany nitkami. Połóż kurczaka na blasze do pieczenia i pozwól mu siedzieć w piekarniku przez około godzinę. Od czasu do czasu podlewamy go wydzielonym sokiem. W całym domu unosi się zapach smażonego kurczaka, który sprawia, że ślinka płynie! Oznacza to, że nadszedł czas, aby go wyjąć, rozerwać i usunąć sznurki i podać! Wytrawne czerwone wino dobrze nadaje się do delikatnego kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g