nadziewany kurczak w piekarniku

Mężczyzna zostanie podbity! Prosty przepis na bardzo smacznego kurczaka!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 26 % 9 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
spróbuj ugotować nadziewanego kurczaka po polsku. To jedzenie rozjaśni każdy świąteczny stół! Najpierw przygotuj mięso mielone dla kurczaka. Aby to zrobić, pokrój cebulę w pierścienie, posiekaj kapustę i smaż je na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Pamiętaj, że kapusta musi być smażona, a nie duszona! Dodaj pomidora, suszone śliwki pokrojone na kawałki, orzechy włoskie, które należy wcześniej pokroić, cynamon i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj nadzienie. Teraz nadszedł czas, aby złapać kurczaka. Gruby brojler, już wypatroszony (a nacięcie powinno znajdować się w okolicy guzka), nadziewany nadzieniem i zszywany nitkami. Połóż kurczaka na blasze do pieczenia i pozwól mu siedzieć w piekarniku przez około godzinę. Od czasu do czasu podlewamy go wydzielonym sokiem. W całym domu unosi się zapach smażonego kurczaka, który sprawia, że ślinka płynie! Oznacza to, że nadszedł czas, aby go wyjąć, rozerwać i usunąć sznurki i podać! Wytrawne czerwone wino dobrze nadaje się do delikatnego kurczaka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy