ciasto z galaretką ze śliwkami na kefirze

Prosty, pyszny, soczysty, delikatny, przewiewny, dla całej rodziny! Ciasto z galaretką ze śliwkami na kefirze ma ciekawy skład: oprócz kefiru dodaje się do niego olej roślinny. Dzięki temu wypieki są lekko wilgotne, o bardzo delikatnej konsystencji. W połączeniu z kwaśnymi śliwkami to po prostu bomba!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 66 % 31 g
239 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretkę ze śliwkami na kefirze? Przepis jest bardzo prosty, a wynik jest wspaniały. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kefir o zawartości tłuszczu 3,2%. Olej najlepiej rafinowany Słonecznik bez zapachu, ponieważ oliwa z oliwek może nadać ciastu niepotrzebną gorycz. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź jedno więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotuj śliwki. Umyj je, pokrój na pół i usuń pestki. następnie możesz zostawić śliwki w postaci połówek, tak jak ja, lub pokroić je na cieńsze plastry. Tutaj już sam zdecyduj, jak ci się podoba. Odmiana śliwek może być bardzo różna, od czerwonych śliwek, takich jak moje, po suszone śliwki. Najważniejsze jest to, że są wystarczająco gęste i nie pełzają podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj ciasto. Połącz jaja kurze z cukrem i cukrem waniliowym i ubij mikserem, aż będą puszyste. Masa powinna wzrosnąć 3-4 razy i rozjaśnić się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej, olej słonecznikowy. Ubij wszystko ponownie. Masa bardzo się upłynni, ale tak powinno być.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i wlej Części do ciasta, mieszając mieszaninę mikserem na niskiej prędkości lub trzepaczką, aż będzie gładka. Mąka może być potrzebna mniej więcej w zależności od wielkości jaj, wilgotności kefiru i jakości samej mąki. Dlatego skup się na konsystencji: ciasto powinno być grube, ale płynne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na samym końcu dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto włożyć do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem formy (moja średnica wynosi 24 cm). Ułóż śliwki na wierzchu. Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut w temperaturze 180°C. powierzchnia ciasta podniesie się i lekko zarumieni. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy