skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretkę ze śliwkami na kefirze? Przepis jest bardzo prosty, a wynik jest wspaniały. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kefir o zawartości tłuszczu 3,2%. Olej najlepiej rafinowany Słonecznik bez zapachu, ponieważ oliwa z oliwek może nadać ciastu niepotrzebną gorycz. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź jedno więcej.
Krok 2:
Na początek przygotuj śliwki. Umyj je, pokrój na pół i usuń pestki. następnie możesz zostawić śliwki w postaci połówek, tak jak ja, lub pokroić je na cieńsze plastry. Tutaj już sam zdecyduj, jak ci się podoba. Odmiana śliwek może być bardzo różna, od czerwonych śliwek, takich jak moje, po suszone śliwki. Najważniejsze jest to, że są wystarczająco gęste i nie pełzają podczas pieczenia.
Krok 3:
Teraz przygotuj ciasto. Połącz jaja kurze z cukrem i cukrem waniliowym i ubij mikserem, aż będą puszyste. Masa powinna wzrosnąć 3-4 razy i rozjaśnić się.
Krok 4:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej, olej słonecznikowy. Ubij wszystko ponownie. Masa bardzo się upłynni, ale tak powinno być.
Krok 5:
Przesiej mąkę i wlej Części do ciasta, mieszając mieszaninę mikserem na niskiej prędkości lub trzepaczką, aż będzie gładka. Mąka może być potrzebna mniej więcej w zależności od wielkości jaj, wilgotności kefiru i jakości samej mąki. Dlatego skup się na konsystencji: ciasto powinno być grube, ale płynne.
Krok 6:
Na samym końcu dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj ciasto.
Krok 7:
Ciasto włożyć do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem formy (moja średnica wynosi 24 cm). Ułóż śliwki na wierzchu. Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut w temperaturze 180°C. powierzchnia ciasta podniesie się i lekko zarumieni. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 8:
Wyjmij gotowe ciasto z formy, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g