skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania deseru z dyni Miodowej w piekarniku. Dokładnie umyj pomarańczę i odetnij skórkę. Do tego deseru najlepiej nadają się odmiany kandyzowane, witaminowe, słodkie ciasto i gałka muszkatołowa. Deser dyniowy o jasnopomarańczowym miąższu ma bardziej apetyczny wygląd niż blady.
Krok 2:
Obierz dynię i nasiona. Następnie pokrój dynię w plasterki w kształcie łodzi. Jeśli to możliwe, muszą być takie same, aby gotować w tym samym czasie.
Krok 3:
Wlej olej do miski, dodaj połowę miodu. Wyciśnij sok z pomarańczy. Dodaj dwie łyżki do masy. Miód będzie wymagał płynu, więc jeśli zgęstnieje, podgrzej go w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Lepiej jest rozerwać kwiatowy miód, doskonale oteni smak dyni i nie zepsuje jej koloru.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną emulsję. Można to zrobić za pomocą trzepaczki lub prostego widelca.
Krok 5:
Pokrój skórkę pomarańczową w cienkie paski. Aby nie nadała goryczy naszemu deserowi, musisz wyciąć tylko żółtą część, bez białego miąższu. Łatwo to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Usuwa dokładnie żółtą część, której potrzebujemy. Dodaj posiekaną skórkę do mieszanki i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj mieszaninę do przygotowanej dyni i dobrze wymieszaj. Kawałki dyni powinny być całkowicie pokryte płynem. Dzięki temu nasz deser będzie równomiernie ugotowany i będzie miał ten sam smak.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia przykryć papierem do pieczenia. Kładziemy kawałki dyni na papierze w jednej warstwie. Posiekaj orzechy i posyp je górną częścią dyni. Migdały i orzechy włoskie można zastąpić dowolnymi według własnych upodobań, a nawet sezamem lub ziarnami maku.
Krok 8:
Włóż do piekarnika i piecz kawałki dyni w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Kawałki powinny być w pełni ugotowane i miękkie po naciśnięciu. Jeśli Dynia zaczęła się palić, przykryj ją folią na wierzchu.
Krok 9:
Wyjmij nasz deser dyniowy z piekarnika i całkowicie ostudź. Przenosimy na talerz i podlewamy pozostałym miodem i podajemy.
Krok 10:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g