skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z twarogiem w piekarniku? Przygotuj składniki na zapiekankę z kaszy gryczanej z twarogiem zgodnie z listą. Kasza gryczana jest dokładnie sortowana i płukana, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie przezroczysta. Napełnij kaszę gryczaną czystą zimną wodą (w stosunku 1:2,5), dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości. Spuść wodę, pozwól kaszy gryczanej ostygnąć. Lub używamy gotowej kaszy gryczanej pozostałej po obiedzie.
Krok 2:
Twaróg nadaje się do tego dania o dowolnej zawartości tłuszczu, w zależności od tego, dla kogo przygotowywane jest danie. Jeśli zapiekanka jest przeznaczona dla dzieci, to oczywiście lepiej jest użyć naturalnego twarogu wiejskiego. Dla kobiet, które są na diecie i chcą zjeść taką zapiekankę, możesz wziąć niskotłuszczowy twarożek. Włóż twaróg do miski, wbij jajko kurze, dodaj sól i cukier do smaku. Pocieramy łyżką lub blenderem, aż uzyskamy masę twarogową bez dużych ziaren.
Krok 3:
Łączymy kaszę gryczaną i masę twarogową i dokładnie mieszamy, aby masa stała się jednorodna w konsystencji, nie było oddzielnych grudek twarogu i kaszy gryczanej. W razie potrzeby do powstałej masy, jeśli jest to deser dla dzieci, można dodać kawałki suszonych owoców lub owoców.
Krok 4:
Nasmaruj formę masłem i posyp semoliną. Rozłóż masę twarogowo-gryczaną w formie, równomiernie rozprowadzając ją po całej formie. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Wkładamy zapiekankę do piekarnika.
Krok 5:
Piecz przez 20-30 minut, w zależności od objętości formy i ilości składników, a także pracy piekarnika. Gotowość zapiekanki można określić na podstawie złotej skórki na powierzchni naczynia.
Krok 6:
Wyjmij zapiekankę z kaszy gryczanej z twarogiem z piekarnika. Odstawiamy do ostygnięcia, kroimy na porcje i podajemy do stołu ze śmietaną. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g