kasza gryczana z twarogiem w piekarniku

Szybkie przekształcanie zwykłych potraw w niezwykłą i pyszną ucztę! Kasza gryczana z twarogiem w piekarniku-jak zrobić pyszny przysmak z produktu niekochanego przez dzieci, który z przyjemnością zjedzą wszyscy domownicy! Pozwoli to również gospodyni dołączyć resztki kaszy gryczanej jako dodatek do obiadu, spędzając trochę dodatkowego czasu w kuchni.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 54 % 14 g
120 kcal
IG: 0 / 86 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z twarogiem w piekarniku? Przygotuj składniki na zapiekankę z kaszy gryczanej z twarogiem zgodnie z listą. Kasza gryczana jest dokładnie sortowana i płukana, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie przezroczysta. Napełnij kaszę gryczaną czystą zimną wodą (w stosunku 1:2,5), dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości. Spuść wodę, pozwól kaszy gryczanej ostygnąć. Lub używamy gotowej kaszy gryczanej pozostałej po obiedzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twaróg nadaje się do tego dania o dowolnej zawartości tłuszczu, w zależności od tego, dla kogo przygotowywane jest danie. Jeśli zapiekanka jest przeznaczona dla dzieci, to oczywiście lepiej jest użyć naturalnego twarogu wiejskiego. Dla kobiet, które są na diecie i chcą zjeść taką zapiekankę, możesz wziąć niskotłuszczowy twarożek. Włóż twaróg do miski, wbij jajko kurze, dodaj sól i cukier do smaku. Pocieramy łyżką lub blenderem, aż uzyskamy masę twarogową bez dużych ziaren.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Łączymy kaszę gryczaną i masę twarogową i dokładnie mieszamy, aby masa stała się jednorodna w konsystencji, nie było oddzielnych grudek twarogu i kaszy gryczanej. W razie potrzeby do powstałej masy, jeśli jest to deser dla dzieci, można dodać kawałki suszonych owoców lub owoców.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj formę masłem i posyp semoliną. Rozłóż masę twarogowo-gryczaną w formie, równomiernie rozprowadzając ją po całej formie. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Wkładamy zapiekankę do piekarnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz przez 20-30 minut, w zależności od objętości formy i ilości składników, a także pracy piekarnika. Gotowość zapiekanki można określić na podstawie złotej skórki na powierzchni naczynia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij zapiekankę z kaszy gryczanej z twarogiem z piekarnika. Odstawiamy do ostygnięcia, kroimy na porcje i podajemy do stołu ze śmietaną. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy