gruszki w piekarniku z syropem i orzechami

Łatwy i szybki deser owocowy o niesamowitym smaku cynamonu. Bardzo smaczny i lekki deser, którego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Połączenie dojrzałych gruszek, cynamonu i syropu jest fantastyczne, taka uczta spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
RookwoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 65 % 22 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj, osusz i pokrój dwie duże dojrzałe gruszki na połówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń rdzeń za pomocą łyżki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp gruszki cynamonem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść ziarna orzechów włoskich na środku każdej gruszki i polej syropem. Możesz użyć dowolnego, cukru lub dżemu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz gruszki przez 25-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gruszki powinny stać się całkowicie miękkie, a orzechy lekko karmelizować. Możesz dodać więcej syropu lub cynamonu do gotowego deseru, skup się na swoim smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy