gruszki w piekarniku z syropem i orzechami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj, osusz i pokrój dwie duże dojrzałe gruszki na połówki.
Krok 2:
Usuń rdzeń za pomocą łyżki.
Krok 3:
Posyp gruszki cynamonem.
Krok 4:
Umieść ziarna orzechów włoskich na środku każdej gruszki i polej syropem. Możesz użyć dowolnego, cukru lub dżemu.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz gruszki przez 25-30 minut.
Krok 6:
Gruszki powinny stać się całkowicie miękkie, a orzechy lekko karmelizować. Możesz dodać więcej syropu lub cynamonu do gotowego deseru, skup się na swoim smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g