skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec karaś w piekarniku w kefirze? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć kefir o dowolnej zawartości tłuszczu, według własnego gustu, ale polecam jest grubszy. Weź świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Mam każdą rybę o wadze około 500 gramów.
Krok 2:
Oczyść rybę, wypatrosz, dokładnie umyj i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Sól, pieprz lub posyp przyprawami. Możesz do tego użyć specjalnych suchych mieszanek do dań rybnych. Cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w grube półpierścienie.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na dno blachy do pieczenia i połóż warstwę posiekanej cebuli.
Krok 5:
Na wierzch cebuli ułożyć karasia & quot; żołnierzem & quot;.
Krok 6:
Obficie posmaruj rybę kefirem.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. I piecz Karaś przez około 40 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości ryby i funkcji piekarnika.
Krok 8:
Karpie pieczone w kefirze podawaj natychmiast na gorąco, posypując je świeżymi posiekanymi ziołami.
pieczone karasie w kwaśnej śmietanie w piekarniku to powszechne danie, szczególnie w sezonie łowienia ryb Jeziorno-rzecznych. Możesz piec zarówno małe ryby, jak i duże okazy. W tym przepisie zastosowano półkilogramowe karasie. Lepiej też wziąć tłustą śmietanę. Karasie pieczone w śmietanie można podawać z dowolnym dodatkiem, lepiej ziemniaczanym i świeżymi ziołami.
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g