skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zwiewny biszkopt twarogowy z kakao w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki. Weź miękki twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu. Jajka są potrzebne duże (kategorie C0 lub wybrane). Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną.
Krok 2:
Podziel jajka na białka i żółtka. Zrób to bardzo ostrożnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie nie pękną.
Krok 3:
Połącz mleko z masłem, podgrzewaj mieszając, aż będzie gorące. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia.
Krok 4:
Włóż twaróg do powstałej płynnej masy.
Krok 5:
Uderz wszystko blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Dodaj żółtka, jeszcze raz ubij, aż będą gładkie.
Krok 7:
Połącz mąkę ze skrobią i wanilią, przesiej przez sito.
Krok 8:
Wlej przesianą mieszankę mąki do powstałej masy.
Krok 9:
Wymieszaj wszystko szpatułką, aż grudki całkowicie znikną.
Krok 10:
W czystym, suchym pojemniku ubij białka solą. Zacznij ubijać na niskich obrotach miksera, aż utworzy się miękka piana. Stopniowo, w małych porcjach, dodając cukier puder i zwiększając prędkość, ubij białka, aż uzyskasz stabilną pianę.
Krok 11:
Delikatnymi ruchami wmieszaj ubite białka do ciasta, uważając, aby zachować ich przewiewną strukturę.
Krok 12:
Uzyskuje się jednorodne, przewiewne ciasto.
Krok 13:
W osobnej misce odłóż około 2 łyżki.l. ciasto. Wymieszaj kakao z mlekiem, aż znikną grudki.
Krok 14:
Połącz rozcieńczony proszek kakaowy z ciastem, mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto czekoladowe.
Krok 15:
Przykryj spód naczynia do pieczenia (d=18-20 cm) pergaminem. Użyj również pergaminu, aby zbudować boki formy, ponieważ biszkopt wzrośnie podczas pieczenia. Aby pergamin dobrze przylegał do ścian formy, można je posmarować niewielką ilością masła. Ponieważ ciasto zostanie ugotowane w łaźni wodnej, spód formy należy owinąć folią. Włóż 1/3 ciasta do przygotowanej formy, lekko spłaszcz. Rozłóż połowę ciasta czekoladowego na wierzchu.
Krok 16:
Za pomocą szpikulca wykonaj wzór ciasta czekoladowego chaotycznymi ruchami.
Krok 17:
Ponownie ułóż 1/3 ciasta, na wierzchu resztę masy z kakao.
Krok 18:
Wymieszaj ciasto czekoladowe szpikulcem.
Krok 19:
Rozłóż pozostałe ciasto, delikatnie spłaszcz.
Krok 20:
Ciasto będzie pieczone na zasadzie bawełnianego japońskiego sernika. Umieść formę z ciastem na blasze do pieczenia, na której dnie wlej wrzącą wodę. Woda powinna pokrywać formę do wysokości około 1 cm.
Krok 21:
Piec biszkopt twarogowy w piekarniku nagrzanym do 150C przez około 1 godzinę i 20 minut. Po godzinie przykryj formę folią, aby ciasto nie zarumieniło się zbytnio. Aby zapobiec osiadaniu z powodu nagłego spadku temperatury, pozostaw go w wyłączonym piekarniku na kolejne 30 minut. Następnie przez 10 minut przy otwartych drzwiach. Gotowe wypieki ostudzić i ostrożnie wyjąć z formy.
Krok 22:
Przed podaniem możesz posypać biszkopt twarogowy cukrem pudrem i udekorować według uznania. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g