dmuchany biszkopt twarogowy z kakao w piekarniku

lekki, delikatny, przewiewny! Niesamowicie pyszne! Biszkopt twarogowy z kakao nie jest przygotowywany bardzo szybko w piekarniku. Ale po spróbowaniu tego pysznego deseru nie będzie żalu za poświęcony czas! Przepełniony pęcherzykami powietrza, jakby oddychał, jest tak delikatny, że można go jeść ustami!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 48 % 19 g
220 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zwiewny biszkopt twarogowy z kakao w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki. Weź miękki twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu. Jajka są potrzebne duże (kategorie C0 lub wybrane). Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na białka i żółtka. Zrób to bardzo ostrożnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie nie pękną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz mleko z masłem, podgrzewaj mieszając, aż będzie gorące. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż twaróg do powstałej płynnej masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uderz wszystko blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj żółtka, jeszcze raz ubij, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz mąkę ze skrobią i wanilią, przesiej przez sito.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej przesianą mieszankę mąki do powstałej masy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystko szpatułką, aż grudki całkowicie znikną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W czystym, suchym pojemniku ubij białka solą. Zacznij ubijać na niskich obrotach miksera, aż utworzy się miękka piana. Stopniowo, w małych porcjach, dodając cukier puder i zwiększając prędkość, ubij białka, aż uzyskasz stabilną pianę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnymi ruchami wmieszaj ubite białka do ciasta, uważając, aby zachować ich przewiewną strukturę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Uzyskuje się jednorodne, przewiewne ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W osobnej misce odłóż około 2 łyżki.l. ciasto. Wymieszaj kakao z mlekiem, aż znikną grudki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz rozcieńczony proszek kakaowy z ciastem, mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto czekoladowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia (d=18-20 cm) pergaminem. Użyj również pergaminu, aby zbudować boki formy, ponieważ biszkopt wzrośnie podczas pieczenia. Aby pergamin dobrze przylegał do ścian formy, można je posmarować niewielką ilością masła. Ponieważ ciasto zostanie ugotowane w łaźni wodnej, spód formy należy owinąć folią. Włóż 1/3 ciasta do przygotowanej formy, lekko spłaszcz. Rozłóż połowę ciasta czekoladowego na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Za pomocą szpikulca wykonaj wzór ciasta czekoladowego chaotycznymi ruchami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ponownie ułóż 1/3 ciasta, na wierzchu resztę masy z kakao.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wymieszaj ciasto czekoladowe szpikulcem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż pozostałe ciasto, delikatnie spłaszcz.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ciasto będzie pieczone na zasadzie bawełnianego japońskiego sernika. Umieść formę z ciastem na blasze do pieczenia, na której dnie wlej wrzącą wodę. Woda powinna pokrywać formę do wysokości około 1 cm.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Piec biszkopt twarogowy w piekarniku nagrzanym do 150C przez około 1 godzinę i 20 minut. Po godzinie przykryj formę folią, aby ciasto nie zarumieniło się zbytnio. Aby zapobiec osiadaniu z powodu nagłego spadku temperatury, pozostaw go w wyłączonym piekarniku na kolejne 30 minut. Następnie przez 10 minut przy otwartych drzwiach. Gotowe wypieki ostudzić i ostrożnie wyjąć z formy.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przed podaniem możesz posypać biszkopt twarogowy cukrem pudrem i udekorować według uznania. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy