skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić bakłażana po włosku? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Pomidory są soczyste, mięsiste i lepiej sezonowe (będą lekko słodkie i doskonale uzupełniają bakłażany). Opłucz warzywa w zimnej wodzie i osusz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Krok 2:

Oberżyny mają ogony. Pokrój niebieskie cienkie talerze wzdłuż ostrym cienkim nożem. Grubość bakłażana wynosi około 0,5 cm.
Krok 3:

W małym, głębokim pojemniku wymieszaj oliwę roślinną lub oliwę z oliwek z przyprawami. Użyłam mieszanki mielonej papryki, czosnku w proszku, włoskich suchych ziół i szczypty soli. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli masz pomidory poza sezonem, dodaj trochę cukru, aby zrównoważyć smak.
Krok 4:

Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj bakłażany po obu stronach. Lekko nasmaruj, aby niebieskie nie wchłaniały dużo oleju, ale jednocześnie były całkowicie pokryte pachnącą marynatą.
Krok 5:

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż bakłażany w jednej równej warstwie i wyślij do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez 30 minut.
Krok 6:

Podczas pieczenia bakłażana przygotuj resztę potraw. Odcedź sok z mozzarelli i pokrój ser na cienkie talerze. Pokrój pomidory w cienkie plasterki.
Krok 7:

Zetrzyj parmezan (lub inny twardy ser) na drobnej tarce.
Krok 8:

Połóż dwa kawałki pomidora na każdym bakłażanie.
Krok 9:

Połóż okrąg cienkiej mozzarelli z jednej strony, na drugim startym serze. Wyślij ponownie do piekarnika, aż sery się stopią. Zajmie to około 5-7 minut.
Krok 10:

Gotowy bakłażan posyp zmielonym ziele angielskie.
Krok 11:

I udekoruj gałązką lub listkami świeżej bazylii.
Krok 12:

Złóż bakłażany na pół, W rodzaj kopert lub podawaj tak, jak jest. Gotowe!
takie danie jest bardzo smaczne na ciepło i na zimno. Bakłażan ozdobi Twój świąteczny stół jako przystawkę lub posłuży jako wspaniały, łatwy obiad dla dwojga.
musisz spróbować!
smacznego!
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g




