bakłażan po włosku

najsmaczniejsze, bardzo łatwe i proste, szybkie, na obiad! Bakłażany po włosku piecze się w piekarniku z aromatycznymi przyprawami, pomidorami i serem. Okazuje się pyszne danie, jasne, piękne, smaczne! Podawaj na wakacje i w dni powszednie, samodzielnie lub ze stekiem pieczonym lub pieczonym. Magicznie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 68 % 19 g
węglowodany 14 % 4 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bakłażana po włosku? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Pomidory są soczyste, mięsiste i lepiej sezonowe (będą lekko słodkie i doskonale uzupełniają bakłażany). Opłucz warzywa w zimnej wodzie i osusz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oberżyny mają ogony. Pokrój niebieskie cienkie talerze wzdłuż ostrym cienkim nożem. Grubość bakłażana wynosi około 0,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małym, głębokim pojemniku wymieszaj oliwę roślinną lub oliwę z oliwek z przyprawami. Użyłam mieszanki mielonej papryki, czosnku w proszku, włoskich suchych ziół i szczypty soli. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli masz pomidory poza sezonem, dodaj trochę cukru, aby zrównoważyć smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj bakłażany po obu stronach. Lekko nasmaruj, aby niebieskie nie wchłaniały dużo oleju, ale jednocześnie były całkowicie pokryte pachnącą marynatą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż bakłażany w jednej równej warstwie i wyślij do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia bakłażana przygotuj resztę potraw. Odcedź sok z mozzarelli i pokrój ser na cienkie talerze. Pokrój pomidory w cienkie plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj parmezan (lub inny twardy ser) na drobnej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż dwa kawałki pomidora na każdym bakłażanie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż okrąg cienkiej mozzarelli z jednej strony, na drugim startym serze. Wyślij ponownie do piekarnika, aż sery się stopią. Zajmie to około 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy bakłażan posyp zmielonym ziele angielskie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I udekoruj gałązką lub listkami świeżej bazylii.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Złóż bakłażany na pół, W rodzaj kopert lub podawaj tak, jak jest. Gotowe!

takie danie jest bardzo smaczne na ciepło i na zimno. Bakłażan ozdobi Twój świąteczny stół jako przystawkę lub posłuży jako wspaniały, łatwy obiad dla dwojga.
musisz spróbować!

smacznego!

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy