Mini placki drożdżowe w piekarniku

pyszne, Miękkie, bujne, jak dzieci i dorośli! Nadzienie do tych ciast można przygotować absolutnie według własnego gustu. Ciasto jest uniwersalne, więc nawet z dżemem lub dżemem paszteciki są niesamowite! Jeśli masz już gotowe nadzienie, czas gotowania zmniejszy się o połowę.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 63 % 24 g
201 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mini placki w piekarniku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Tym razem zrobiłam nadzienie z kapusty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ponieważ ciasto gotuje się bardzo szybko, najpierw przygotuj nadzienie. Pokrój kapustę w cienkie paski, jeśli to możliwe, nie rób długich pasków, im mniejsza kapusta zostanie pokrojona, tym łatwiej będzie uformować ciasta w przyszłości. Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę. Wyślij wszystko na patelnię, dodaj trochę oleju roślinnego, łyżkę koncentratu pomidorowego, szczyptę soli i cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko wymieszaj, umieść na kuchence. Pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu doprowadź nadzienie do miękkości. Zajęło mi to około 30 minut. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub soku pomidorowego do kapusty, aby zapobiec przypaleniu warzyw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, rozpuść masło w rondlu lub metalowym kubku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zimne mleko do gorącego oleju, wymieszaj. Następnie dodaj suche drożdże, cukier i sól, ponownie wymieszaj (cukier i sól powinny się rozpuścić). Pozostaw mieszaninę na pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masła z mlekiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniataj ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami. Możesz potrzebować trochę mniej lub więcej mąki niż podano w przepisie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie przyklejać się do rąk.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na 5-6 równych kawałków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj każdy kawałek cienkim prostokątem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie jak na zdjęciu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwinąć ciasto z nadzieniem w ciasną rolkę, docisnąć lub ścisnąć krawędzie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zanurz krawędź małego palca i ręce w mące, dociśnij krawędź dłoni do bułki w kilku miejscach, tworząc placki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dociśnij dłoń siłą, aby fragmenty oddzieliły się od siebie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ściśnij krawędzie pasztecików (jeśli to konieczne) i złóż w dół.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż placki w niewielkiej odległości od siebie. Wbij jajko do głębokiej małej miski i wstrząśnij widelcem lub trzepaczką. Posmaruj każdy placek silikonowym pędzelkiem jajkiem i posyp sezamem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyślij blachę do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180-220 stopni na 20-25 minut (czas i temperatura mogą się różnić w zależności od możliwości piekarnika). Placki powinny się zrumienić.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij gotowe wypieki z blachy do pieczenia i podawaj, aż paszteciki ostygną.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Miękkie, smaczne i bardzo apetyczne!

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy