skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mini placki w piekarniku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Tym razem zrobiłam nadzienie z kapusty.
Krok 2:
Ponieważ ciasto gotuje się bardzo szybko, najpierw przygotuj nadzienie. Pokrój kapustę w cienkie paski, jeśli to możliwe, nie rób długich pasków, im mniejsza kapusta zostanie pokrojona, tym łatwiej będzie uformować ciasta w przyszłości. Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę. Wyślij wszystko na patelnię, dodaj trochę oleju roślinnego, łyżkę koncentratu pomidorowego, szczyptę soli i cukru.
Krok 3:
Wszystko wymieszaj, umieść na kuchence. Pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu doprowadź nadzienie do miękkości. Zajęło mi to około 30 minut. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub soku pomidorowego do kapusty, aby zapobiec przypaleniu warzyw.
Krok 4:
Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, rozpuść masło w rondlu lub metalowym kubku.
Krok 5:
Dodaj zimne mleko do gorącego oleju, wymieszaj. Następnie dodaj suche drożdże, cukier i sól, ponownie wymieszaj (cukier i sól powinny się rozpuścić). Pozostaw mieszaninę na pięć minut.
Krok 6:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masła z mlekiem.
Krok 7:
Ugniataj ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami. Możesz potrzebować trochę mniej lub więcej mąki niż podano w przepisie.
Krok 8:
Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
Krok 9:
Podziel ciasto na 5-6 równych kawałków.
Krok 10:
Rozwałkuj każdy kawałek cienkim prostokątem.
Krok 11:
Rozłóż nadzienie jak na zdjęciu.
Krok 12:
Zwinąć ciasto z nadzieniem w ciasną rolkę, docisnąć lub ścisnąć krawędzie.
Krok 13:
Zanurz krawędź małego palca i ręce w mące, dociśnij krawędź dłoni do bułki w kilku miejscach, tworząc placki.
Krok 14:
Dociśnij dłoń siłą, aby fragmenty oddzieliły się od siebie.
Krok 15:
Ściśnij krawędzie pasztecików (jeśli to konieczne) i złóż w dół.
Krok 16:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż placki w niewielkiej odległości od siebie. Wbij jajko do głębokiej małej miski i wstrząśnij widelcem lub trzepaczką. Posmaruj każdy placek silikonowym pędzelkiem jajkiem i posyp sezamem.
Krok 17:
Wyślij blachę do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180-220 stopni na 20-25 minut (czas i temperatura mogą się różnić w zależności od możliwości piekarnika). Placki powinny się zrumienić.
Krok 18:
Wyjmij gotowe wypieki z blachy do pieczenia i podawaj, aż paszteciki ostygną.
Krok 19:
Miękkie, smaczne i bardzo apetyczne!
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g