skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z bakłażanem w piekarniku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź dwa duże ziemniaki i duży bakłażan. Cebula może być używana czerwona, biała lub cebula.
Krok 2:
Dokładnie umyj ziemniaki sztywną szczotką, aby usunąć cały brud. Upieczemy go w skórce. Odetnij ogony z bakłażana, obierz cebulę. Opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Pokrój bakłażany na grubo, wybierz dla siebie kształt krojenia, mogą to być kostki lub kostki, jak zwykle. Posiekaj cebulę w plasterki lub pióra. Lepiej będzie, jeśli pokroisz cebulę na większą, ponieważ podczas pieczenia cienkie pierścienie mogą się palić.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki na dowolne duże kawałki.
Krok 5:
W głębokiej misce połącz sos sojowy i olej roślinny, dodaj trochę czarnego mielonego lub ziela angielskiego i szczyptę ulubionych przypraw (zwykle używam suchej bazylii lub oregano).
Krok 6:
Wlej połowę sosu do ziemniaków (3 łyżki stołowe), wszystko dobrze wymieszaj, aby sos był równomiernie rozłożony na wszystkie kawałki.
Krok 7:
Dodaj pozostały sos do cebuli z bakłażanem, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Przykryj spód formy papierem do pieczenia, połóż pierwszą warstwę bakłażana z cebulą.
Krok 9:
Rozłóż ziemniaki równą warstwą na wierzchu. Umieść naczynie do pieczenia w piekarniku, ustaw tryb "góra-dół", ustaw temperaturę na 180-220 stopni i piecz przez 40 do 60 minut. Jeśli włożysz ziemniaki z bakłażanem do nagrzanego piekarnika, czas gotowania zmniejszy się.
Krok 10:
Skoncentruj się przede wszystkim na gotowości ziemniaków. Przebij skrajny kawałek wykałaczką, jeśli przebije kawałek bez większych trudności, danie jest gotowe. Udekoruj pieczone warzywa świeżymi ziołami i podawaj!
Krok 11:
Pyszne na gorąco i na zimno!
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g