ziemniaki z bakłażanem w piekarniku

proste i smaczne, z niedrogich warzyw, jasne i świąteczne! Pieczone w piekarniku ziemniaki i bakłażany z sosem sojowym można podawać z kurczakiem, kotletami, grillowanym mięsem i nie tylko. Danie jest bardzo smaczne i jako niezależne, koniecznie spróbuj!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 63 % 17 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki z bakłażanem w piekarniku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź dwa duże ziemniaki i duży bakłażan. Cebula może być używana czerwona, biała lub cebula.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj ziemniaki sztywną szczotką, aby usunąć cały brud. Upieczemy go w skórce. Odetnij ogony z bakłażana, obierz cebulę. Opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażany na grubo, wybierz dla siebie kształt krojenia, mogą to być kostki lub kostki, jak zwykle. Posiekaj cebulę w plasterki lub pióra. Lepiej będzie, jeśli pokroisz cebulę na większą, ponieważ podczas pieczenia cienkie pierścienie mogą się palić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki na dowolne duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce połącz sos sojowy i olej roślinny, dodaj trochę czarnego mielonego lub ziela angielskiego i szczyptę ulubionych przypraw (zwykle używam suchej bazylii lub oregano).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej połowę sosu do ziemniaków (3 łyżki stołowe), wszystko dobrze wymieszaj, aby sos był równomiernie rozłożony na wszystkie kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pozostały sos do cebuli z bakłażanem, dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj spód formy papierem do pieczenia, połóż pierwszą warstwę bakłażana z cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ziemniaki równą warstwą na wierzchu. Umieść naczynie do pieczenia w piekarniku, ustaw tryb "góra-dół", ustaw temperaturę na 180-220 stopni i piecz przez 40 do 60 minut. Jeśli włożysz ziemniaki z bakłażanem do nagrzanego piekarnika, czas gotowania zmniejszy się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Skoncentruj się przede wszystkim na gotowości ziemniaków. Przebij skrajny kawałek wykałaczką, jeśli przebije kawałek bez większych trudności, danie jest gotowe. Udekoruj pieczone warzywa świeżymi ziołami i podawaj!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pyszne na gorąco i na zimno!

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g

Podobne przepisy