Gołąbki z kapusty pekińskiej z papryką w piekarniku

wspaniałe danie na obiad, lunch i świąteczny stół! Idealny przepis na gotowanie gołąbków z egzotycznej soczystej kapusty pekińskiej z mielonym mięsem i warzywami w zwykłym piekarniku, które mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 31 % 4 g
89 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy przygotowywać pyszne gołąbki i po ugotowaniu niezbędnych produktów z przyprawami odcinamy spód główki kapusty pekińskiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż liście kapusty w dużej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej liście kapusty jednym litrem wrzącej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Liście kapusty zalane wrzącą wodą pokrywają wierzch talerzem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Niezbyt drobno posiekaj dwie główki cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż posiekaną cebulę na patelni rozgrzanej olejem roślinnym i smaż, aż będzie przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj jedną marchewkę na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż startą marchewkę na patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszając lekko podsmaż cebulę z marchewką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do szkła cała woda układamy liście kapusty w durszlaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż sześćset gramów mięsa mielonego do głębokiej miski według własnego gustu i pragnienia, a następnie włóż do niej trzysta pięćdziesiąt gramów gotowanego ryżu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż połowę smażonej cebuli z marchewką z patelni do miski.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej kolendrę, sól i mieszankę czarnej i czerwonej papryki do miski z mięsem mielonym według własnego gustu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż na patelni z pozostałą cebulą i marchewką, którą umieściliśmy na kuchence, dwa pokrojone w plasterki pomidory.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój połowę papryki w cienkie pierścienie, a następnie posiekaj trochę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż posiekaną paprykę na patelni do warzyw.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zetrzyj spód kapusty pekińskiej na grubej tarce.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż startą kapustę do wspólnej miski i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Na średnim ogniu podsmaż warzywa na patelni, a następnie dodaj dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki, do smaku sól, mieszankę papryki i liść laurowy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wymieszaj wszystkie składniki na patelni i wyłącz kuchenkę, pozwól warzywom trochę zaparzyć.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż jedną pełną łyżkę gotowanego mięsa mielonego na każdym liściu kapusty.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Zwijamy liść kapusty z nadzieniem w ciasną rolkę.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wsuń boczne krawędzie liścia kapusty z każdej strony.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Rozłóż gołąbki na blasze do pieczenia pokrytej liśćmi kapusty.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozłóż smażenie gołąbków i wlej osiemset mililitrów bulionu mięsnego na blachę do pieczenia, a następnie przykryj blachę folią i wyślij do piekarnika rozgrzanego do dwustu stopni na godzinę, po czym zdejmij folię i piecz gołąbki przez kolejne piętnaście minut, aż będą złote.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Po upływie czasu wyjmujemy z piekarnika blachę do pieczenia z gotowanymi gołąbkami.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

Gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem w piekarniku. Cóż, bardzo prosty przepis na gotowanie w zwykłym piekarniku na świątecznym stole przynajmniej na obiad przynajmniej na lunch! Chcę zaoferować Ci moje ulubione danie i podać jego szczegółowy przepis. To gołąbki z soczystej kapusty pekińskiej gotowane w domowym piekarniku! Zawsze okazują się niezwykle miękkie, soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Możesz dodać do nich dowolne mięso mielone do smaku, za każdym razem otrzymując nową i wyrafinowaną ucztę. Gołąbki z egzotyczną kapustą pekińską i aromatycznym mięsem to idealny przepis na ich szybkie i łatwe przygotowanie! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy