żeberka wieprzowe z młodymi ziemniakami w piekarniku

pyszna i aromatyczna kolacja z prostych składników w piekarniku. Młode ziemniaki z żeberkami wieprzowymi gotuje się w piekarniku w rękawie. Przygotowanie produktów zajmie nie więcej niż 10 minut, wyślij formularz do piekarnika i rób swoje, a za godzinę pyszny i pachnący obiad jest gotowy.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 32 % 10 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Danie jest przygotowywane bardzo prosto, okazuje się satysfakcjonujące i smaczne. Możesz wziąć dowolne ziemniaki. Jeśli weźmiesz młode ziemniaki, wystarczy je umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Jeśli weźmiesz stare ziemniaki, musisz je obrać i pokroić. Żeberka wieprzowe należy wybierać z minimalną ilością tłuszczu, można również użyć żeber wołowych, ale wtedy należy wydłużyć czas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, pokrój na dowolne kawałki. Żeberka wieprzowe umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Pokrój czosnek na talerze. Umieść wszystkie składniki w głębokiej misce, dodaj sól, czarny pieprz i dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść wszystkie składniki w rękawie do pieczenia, zawiąż rękaw lub Zamknij klipsami, wykonaj kilka nakłuć na górze, aby para mogła się wydostać. Umieść rękaw w żaroodpornej formie i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 – 1,5 godziny, w zależności od piekarnika. Gotowe ziemniaki z żeberkami wieprzowymi układamy na talerzu i podajemy do stołu, w razie potrzeby można posypać posiekanymi ziołami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki z żeberkami wieprzowymi pieczone w piekarniku w rękawie są gotowe! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie. Smacznego!

dawno temu nasi przodkowie gotowali w piecu, a dziś gotujemy takie potrawy w piekarniku. Gotowanie w piekarniku ma kilka zalet: ta metoda gotowania jest zdrowsza niż smażenie; pieczenie w piekarniku nie wymaga stałego udziału kucharza. Przepisy na piekarnik są bardzo różne: są to dania mięsne, warzywne i grzybowe. Zwykle pieczemy drugie dania w piekarniku. Ale oczywiście można również przygotować przepisy na ciasto w piekarniku. Różne przepisy mówią inaczej, jak gotować to lub inne danie w piekarniku. W niektórych przypadkach, aby gotować potrawy w piekarniku, piekarnik musi być dobrze rozgrzany, w innych nie jest to konieczne. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy