papryka nadziewana mięsem w piekarniku ze śmietaną

idealny, klasyczny, pyszny lunch! Udany przepis na gotowanie papryki z mielonym mięsem i warzywami w sosie śmietanowym, pieczone w piekarniku, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 29 % 6 g
136 kcal
IG: 67 / 17 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 36 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną nadziewaną paprykę, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowujemy jeden kilogram niezbędnego przepisu na domowe mięso mielone według własnego uznania i smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wcieramy jedną dużą marchewkę w dużą miskę na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wcieramy dwie główki cebuli w miskę na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ugotowane mięso mielone do miski z cebulą i marchewką, a następnie dodaj dwieście gramów lekko niedogotowanego ryżu, jedną łyżeczkę soli i do smaku mieszankę czarnej i czerwonej papryki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój połowę główki cebuli na półpierścienie, a następnie jeden pomidor na pierścienie i jedną marchewkę na kawałki za pomocą kręconego noża.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż połowę pokrojonych warzyw na dnie głębokiej miski równomierną warstwą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugotowaną obraną i dobrze umytą paprykę wypełniamy wymaganą ilością mięsa mielonego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze zagęszczamy mięso mielone w papryce widelcem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż faszerowaną paprykę do miski z warzywami warstwami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj paprykę warstwą pokrojonych warzyw, dodaj kilka kawałków posiekanej ostrej czerwonej papryki do smaku i zalej wrzącą wodą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zamknij patelnię pokrywką i włóż do piekarnika rozgrzanego do dwustu stopni na czterdzieści do pięćdziesięciu minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aby przygotować sos, włóż dwieście gramów kwaśnej śmietany do miski.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż sto gramów sosu pomidorowego lub makaronu do miski ze śmietaną.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj do miski pół łyżeczki chmielu suneli i jedną trzecią łyżeczki kolendry.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj dwa ząbki czosnku przepuszczone przez prasę do miski.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej jedną trzecią łyżeczki soli do wspólnej miski.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po pięćdziesięciu minutach wyjmujemy patelnię z pieprzem z piekarnika.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż ugotowany sos na wierzchu pieprzu, dodaj liść laurowy do smaku i obniż stopień piekarnika do stu pięćdziesięciu, ponownie włóż do niego patelnię, aż danie będzie w pełni ugotowane.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po dwudziestu minutach wyjmujemy patelnię z gotowaną papryką w sosie śmietanowym z piekarnika i układamy porcje na talerzach.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

nadziewana papryka w piekarniku ze śmietaną! Cóż, bardzo prosty przepis na mięso mielone z warzywami! Soczysta, aromatyczna, zdrowa i dietetyczna-letnia papryka z ulubionym mięsem! Przygotuj sobie wspaniały lunch lub kolację, robiąc faszerowaną paprykę z kwaśną śmietaną, pieczoną w piekarniku. Ta papryka z mięsem to kompletne drugie danie mięsne zawarte w książce o smacznym i zdrowym odżywianiu. Jestem pewien, że będziesz potrzebować suplementów zaraz po pierwszej próbie! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy