skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznej cielęciny pieczonej w piekarniku.
Krok 2:
Wykonujemy nacięcia poprzeczne i wzdłużne nożem na wierzchu trzy kilogramowego kawałka mięsa wołowego.
Krok 3:
Zaczynamy przygotowywać aromatyczny dressing i wsypujemy trzy łyżeczki soli do małej miski, w ilości jednej łyżki soli na kilogram mięsa.
Krok 4:
Wlej mieszankę papryki i kolendry do miski do smaku.
Krok 5:
Dodaj jedną łyżeczkę tymianku i rozmarynu do miski, a następnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Posyp kawałek mięsa gotowanymi przyprawami ze wszystkich stron i dobrze wcieraj w wykonane wcześniej nacięcia.
Krok 7:
Posyp kawałek mięsa mielonym czarnym pieprzem.
Krok 8:
Wykonujemy głębokie nacięcia w kawałku mięsa nożem.
Krok 9:
Wypełnij każde cięcie kawałkiem mięsa suszonymi śliwkami, używając stu gramów na przepis.
Krok 10:
Pozwól mięsu namoczyć się we wszystkich przyprawach przez trzydzieści do czterdziestu minut, nie zapominając o obracaniu i zaciskaniu mięsa trzy do czterech razy przez cały czas.
Krok 11:
Po dwudziestu minutach wkładamy mięso na patelnię, w razie potrzeby dodajemy do niej trochę oleju roślinnego, a następnie smażymy z każdej strony na wysokim ogniu kuchenki.
Krok 12:
Przenieś smażone mięso z patelni na talerz.
Krok 13:
Pokrój jedną główkę czosnku na małe plasterki i włóż na patelnię z dodanymi do niej dwiema lub trzema łyżkami oleju roślinnego, a następnie usmaż go mieszając.
Krok 14:
Pokrój jedną główkę cebuli na pół pierścienia, a następnie włóż ją na patelnię z czosnkiem i smaż, mieszając.
Krok 15:
Wlej sól na patelnię do smaku, dodaj jeden liść laurowy i mieszaj, smaż, aż cebula będzie przezroczysta.
Krok 16:
Kładziemy folię w trzech warstwach na blasze do pieczenia, po czym rozkładamy połowę cebuli smażonej z czosnkiem z patelni.
Krok 17:
Podsmażoną cebulę z czosnkiem w folii przykrywamy kawałkiem mięsa i kładziemy na wierzchu pozostałą pieczeń z patelni.
Krok 18:
Dość szczelnie zamykamy mięso folią i wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do dwustu pięćdziesięciu stopni na dwadzieścia minut.
Krok 19:
Po dwudziestu minutach ustaw temperaturę piekarnika na sto osiemdziesiąt stopni i piecz mięso, aż będzie całkowicie ugotowane przez dwie godziny i dziesięć minut.
Krok 20:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
pieczona cielęcina w piekarniku. Cóż, bardzo prosty przepis na świąteczne danie mięsne przynajmniej na obiad przynajmniej na lunch! Prawdziwy przysmak mięsny z pachnącymi suszonymi śliwkami-soczysta cielęcina w piekarniku! Smakosze potraw mięsnych docenią cielęcinę w folii, gotowaną z aromatycznymi suszonymi śliwkami w zwykłym piekarniku w jednym kawałku! Chuda wołowina pieczona w standardowym piekarniku to zdrowe i doskonale zbilansowane dania mięsne. Gotuj takie proste, oryginalne i niedrogie dania mięsne, aby dobrze się odżywiać i być zdrowym! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g