cielęcina pieczona w piekarniku z suszonymi śliwkami i ziołami

Łatwe do przygotowania świąteczne danie mięsne! Wspaniały przepis na soczyste mięso cielęce pieczone w folii z aromatycznymi przyprawami i suszonymi śliwkami, które mile zaskoczy wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 17 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 8 % 3 g
217 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznej cielęciny pieczonej w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wykonujemy nacięcia poprzeczne i wzdłużne nożem na wierzchu trzy kilogramowego kawałka mięsa wołowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaczynamy przygotowywać aromatyczny dressing i wsypujemy trzy łyżeczki soli do małej miski, w ilości jednej łyżki soli na kilogram mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszankę papryki i kolendry do miski do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jedną łyżeczkę tymianku i rozmarynu do miski, a następnie wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp kawałek mięsa gotowanymi przyprawami ze wszystkich stron i dobrze wcieraj w wykonane wcześniej nacięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp kawałek mięsa mielonym czarnym pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wykonujemy głębokie nacięcia w kawałku mięsa nożem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wypełnij każde cięcie kawałkiem mięsa suszonymi śliwkami, używając stu gramów na przepis.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwól mięsu namoczyć się we wszystkich przyprawach przez trzydzieści do czterdziestu minut, nie zapominając o obracaniu i zaciskaniu mięsa trzy do czterech razy przez cały czas.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po dwudziestu minutach wkładamy mięso na patelnię, w razie potrzeby dodajemy do niej trochę oleju roślinnego, a następnie smażymy z każdej strony na wysokim ogniu kuchenki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś smażone mięso z patelni na talerz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój jedną główkę czosnku na małe plasterki i włóż na patelnię z dodanymi do niej dwiema lub trzema łyżkami oleju roślinnego, a następnie usmaż go mieszając.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój jedną główkę cebuli na pół pierścienia, a następnie włóż ją na patelnię z czosnkiem i smaż, mieszając.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej sól na patelnię do smaku, dodaj jeden liść laurowy i mieszaj, smaż, aż cebula będzie przezroczysta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kładziemy folię w trzech warstwach na blasze do pieczenia, po czym rozkładamy połowę cebuli smażonej z czosnkiem z patelni.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podsmażoną cebulę z czosnkiem w folii przykrywamy kawałkiem mięsa i kładziemy na wierzchu pozostałą pieczeń z patelni.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dość szczelnie zamykamy mięso folią i wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do dwustu pięćdziesięciu stopni na dwadzieścia minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po dwudziestu minutach ustaw temperaturę piekarnika na sto osiemdziesiąt stopni i piecz mięso, aż będzie całkowicie ugotowane przez dwie godziny i dziesięć minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

pieczona cielęcina w piekarniku. Cóż, bardzo prosty przepis na świąteczne danie mięsne przynajmniej na obiad przynajmniej na lunch! Prawdziwy przysmak mięsny z pachnącymi suszonymi śliwkami-soczysta cielęcina w piekarniku! Smakosze potraw mięsnych docenią cielęcinę w folii, gotowaną z aromatycznymi suszonymi śliwkami w zwykłym piekarniku w jednym kawałku! Chuda wołowina pieczona w standardowym piekarniku to zdrowe i doskonale zbilansowane dania mięsne. Gotuj takie proste, oryginalne i niedrogie dania mięsne, aby dobrze się odżywiać i być zdrowym! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy