skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smaczne i proste jest pieczenie ryb morskich w piekarniku? Przygotuj odpowiednie składniki na początek.
Krok 2:
Jeśli masz zamrożony Trigla, pierwszym krokiem jest wyjęcie go z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Usuń wnętrze ryby. Kogut morski praktycznie nie ma łusek, więc cięcie jest stosunkowo szybkie i proste. W razie potrzeby odetnij płetwy, nogi i & quot; skrzydła" (zostawiam je, jak mi się wydaje, tak gotowa ryba wygląda bardziej apetycznie i piękniej).
Krok 3:
Obierz czosnek, pokrój połowę ząbka na cienkie talerze, a następnie każdą płytkę na pół. Opłucz rybę i osusz papierowymi serwetkami. Wykonaj kilka nacięć z tyłu każdej tuszy za pomocą cienkiego, ostrego noża. W nacięciach umieść plastry czosnku.
Krok 4:
Przygotuj opatrunek. Wlej oliwę z oliwek do małego pojemnika, dodaj do niej pozostały czosnek starty na drobnej tarce, czarną i czerwoną paprykę, sól, suchy rozmaryn i oregano. Możesz wybrać dowolne przyprawy według własnego gustu, dostosuj ich ilość również według własnego uznania. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj brzuch koguta morskiego pachnącym olejem. Dodaj trochę świeżych ziół do środka, ja użyłam pietruszki.
Krok 6:
Pokryj plecy i głowy marynatą i pozostaw rybę na chwilę nasyconą aromatami oleju i ziół (wystarczy dziesięć do piętnastu minut).
Krok 7:
Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż Triglę brzuchami do dołu na blasze do pieczenia. Wyślij do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 210 stopni. Uwaga!- temperatura pieczenia może się różnić w zależności od możliwości piekarnika. Zdarza się, że wystarczy 180 stopni do gotowania.
Krok 8:
Skup się na tym, aby skóra się zarumieniła, a ryba nabrała pięknego złotego odcienia. Została mi kropla oleju z przyprawami i jeszcze raz posmarowałem nim gotową rybę.
Krok 9:
Podawaj koguta morskiego ze świeżymi ziołami, liśćmi sałaty i warzywami. Przed podaniem skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Krok 10:
Mięso koguta morskiego jest białe, gęste i praktycznie pozbawione kości. Niesamowicie pyszne!
ryba morska jest bardzo zdrowa i zawiera dużą ilość białka, które jest w pełni wchłaniane przez człowieka, a także zawiera wiele witamin i kwasów tłuszczowych.
jest bardzo smaczny z morskiego koguta ucha, z którego przygotowywana jest zupa Marsylska Bouillabaisse.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g