ryba morska pieczona w piekarniku

dietetyczna, zdrowa i bardzo smaczna ryba! Kogut morski pieczony w piekarniku z oliwą z oliwek i przyprawami to niezwykle kolorowe i apetyczne danie! Przygotowanie triglu jest bardzo proste, łatwe i szybkie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 91 % 49 g
węglowodany 7 % 4 g
463 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smaczne i proste jest pieczenie ryb morskich w piekarniku? Przygotuj odpowiednie składniki na początek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz zamrożony Trigla, pierwszym krokiem jest wyjęcie go z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Usuń wnętrze ryby. Kogut morski praktycznie nie ma łusek, więc cięcie jest stosunkowo szybkie i proste. W razie potrzeby odetnij płetwy, nogi i & quot; skrzydła" (zostawiam je, jak mi się wydaje, tak gotowa ryba wygląda bardziej apetycznie i piękniej).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek, pokrój połowę ząbka na cienkie talerze, a następnie każdą płytkę na pół. Opłucz rybę i osusz papierowymi serwetkami. Wykonaj kilka nacięć z tyłu każdej tuszy za pomocą cienkiego, ostrego noża. W nacięciach umieść plastry czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj opatrunek. Wlej oliwę z oliwek do małego pojemnika, dodaj do niej pozostały czosnek starty na drobnej tarce, czarną i czerwoną paprykę, sól, suchy rozmaryn i oregano. Możesz wybrać dowolne przyprawy według własnego gustu, dostosuj ich ilość również według własnego uznania. Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj brzuch koguta morskiego pachnącym olejem. Dodaj trochę świeżych ziół do środka, ja użyłam pietruszki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokryj plecy i głowy marynatą i pozostaw rybę na chwilę nasyconą aromatami oleju i ziół (wystarczy dziesięć do piętnastu minut).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż Triglę brzuchami do dołu na blasze do pieczenia. Wyślij do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 210 stopni. Uwaga!- temperatura pieczenia może się różnić w zależności od możliwości piekarnika. Zdarza się, że wystarczy 180 stopni do gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Skup się na tym, aby skóra się zarumieniła, a ryba nabrała pięknego złotego odcienia. Została mi kropla oleju z przyprawami i jeszcze raz posmarowałem nim gotową rybę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj koguta morskiego ze świeżymi ziołami, liśćmi sałaty i warzywami. Przed podaniem skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mięso koguta morskiego jest białe, gęste i praktycznie pozbawione kości. Niesamowicie pyszne!

ryba morska jest bardzo zdrowa i zawiera dużą ilość białka, które jest w pełni wchłaniane przez człowieka, a także zawiera wiele witamin i kwasów tłuszczowych.

jest bardzo smaczny z morskiego koguta ucha, z którego przygotowywana jest zupa Marsylska Bouillabaisse.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g

Podobne przepisy