skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną zapiekankę z twarogu? Twarożek, śmietana,masło i jajka wyjąć z lodówki. Lepiej jest użyć twarogu do zapiekanki domowej roboty. Jest nie tylko smaczniejszy i zdrowszy, ale łatwiej go zmielić na jednorodną masę. Jeśli masz niskotłuszczowy twaróg, możesz go ulepszyć, dodając kilka łyżek kwaśnej śmietany, kefiru lub mleka. Przetrzyj grudkowaty twaróg przez drobne sito lub przewiń przez maszynę do mięsa. Powinien uzyskać przewiewny jednorodny twaróg
Krok 2:
Zetrzyj twaróg z cukrem, który można zastąpić substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Dodaj sól i szczyptę waniliny. Jeszcze raz wymieszaj lub zmiel blenderem. Ubij jajka kurze mikserem lub trzepaczką ze śmietaną, aby jajka całkowicie się rozdzieliły. Lepiej też wziąć grubszą śmietanę, zapiekanka okaże się bardziej soczysta i smaczna.
Krok 3:
Dodaj zmiękczone masło do miski z twarogiem, wlej mieszaninę jajek. Wymieszaj masę. Masło powinno być zmiękczone, a nie stopione, w przeciwnym razie zmieni się konsystencja ciasta twarogowego.
Krok 4:
Wlej semolinę do miski z masą twarogową. Mieszaj, aż będzie gładka i pozostaw na 20 minut, aby semolina pęczniała. Jeśli twaróg, którego używasz, jest zbyt mokry, zwiększ ilość semoliny, aby ciasto nie było płynne.
Krok 5:
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Aby mieć czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz ją na 10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania. Nasmaruj żaroodporną formę kawałkiem masła. Posyp semoliną, aby zakryła spód formy i jej boki. Dzięki posypaniu formy semoliną łatwiej będzie uzyskać zapiekankę po upieczeniu.
Krok 6:
Ponownie wymieszaj nieco zwiększoną masę twarogową i włóż do formy, delikatnie wyrównując jej powierzchnię łyżką. Na wierzchu zapiekankę można posmarować kwaśną śmietaną. Po upieczeniu nabierze apetycznego rumieńca. Można to osiągnąć, jeśli kwaśna śmietana jest rustykalna.
Krok 7:
Piecz zapiekankę przez około 30 minut w z góry (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania)rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni. Ale musisz skupić się na pracy piekarnika. Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Powinien być pokryty złotą skórką. Weź drewniany szpikulec i przebij wypieki w kilku miejscach. Jeśli wyjdzie suchy, jest gotowy.
Krok 8:
Wyjmij zapiekankę z piekarnika. Pozwól mu trochę ostygnąć w formie, aby nie rozpadła się podczas wyjmowania. Następnie pokrój go na kawałki i podawaj. W razie potrzeby zapiekankę z twarogu można podawać ze śmietaną, dżemem lub dżemem. Smacznego!
w razie potrzeby do zapiekanki można dodać suszone owoce, posiekane orzechy włoskie lub jagody, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsza i zdrowsza.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g