skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Miłośnicy owoców morza szczególnie docenią to danie, którego kulinarny przepis można przeczytać poniżej. Nawiasem mówiąc, lepiej jest wziąć dla niego duże, mięsiste krewetki – dzięki temu nasze danie będzie bardziej soczyste.
Krok 2:
Obierz i posiekaj cebulę. Smażyć na patelni z olejem roślinnym. Na dnie pomidorów wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża, zalewamy je wrzącą wodą, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę. Dodaj je do cebuli. Gotuj na wolnym ogniu przez trzy minuty, mieszając.
Krok 3:
Po nalaniu wytrawnego białego wina. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce i wlej do miski.
Krok 5:
Do sera dodaj posiekany czosnek i bułkę tartą, wszystko dobrze wymieszaj. Połóż drobno posiekaną natkę pietruszki i oregano.
Krok 6:
Teraz bierzemy naczynie do pieczenia z wysokimi bokami, układamy warstwę krewetek na pokrytym masłem dnie.
Krok 7:
Polej je sosem winnym, dodaj sól i pieprz. Rozłóż warstwę smażonej cebuli i pomidorów na krewetkach.
Krok 8:
Posyp mieszanką bułki tartej i sera.
Krok 9:
Włóż naczynie do piekarnika na dziesięć minut. To wszystko, teraz wiesz, jak upiec krewetki z serem!
Owoce morza z pewnością należy włączać do diety przynajmniej raz w tygodniu lub częściej, ponieważ przynoszą ogromne korzyści ludzkiemu ciału. Zawierają dużo fosforu, jodu i pierwiastków śladowych, które nie są tak często spotykane w innych produktach spożywczych. Między innymi owoce morza są bardzo smaczne, nie bez powodu są uważane za przysmak. Ich różnorodność jest po prostu niesamowita, dzięki czemu możesz stale gotować coś nowego. Weźmy na przykład krewetki - na ich podstawie możesz przygotować wiele różnych potraw: zupy, sałatki, pizzę itp.. Są również używane jako niezależne danie: są gotowane, smażone, duszone, pieczone. Ogólnie rzecz biorąc, jest to produkt uniwersalny. Inną charakterystyczną cechą krewetek jest prawie całkowity brak przeciwwskazań do stosowania. Wyjątkiem może być indywidualna nietolerancja. Mniej lub bardziej poważne komplikacje związane z ich zastosowaniem nie są jeszcze znane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Oregano - 25 kcal/100g