krewetki z pomidorami i twardym serem pieczone w piekarniku

wykwintne danie dla prawdziwych smakoszy! Krewetki z serem należą do dań kuchni włoskiej. Są pieczone w piekarniku, ale bardzo szybko się gotują. Można powiedzieć, że to danie jest błyskawiczne. Wszystko może zająć pół godziny.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 30 % 6 g
123 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Miłośnicy owoców morza szczególnie docenią to danie, którego kulinarny przepis można przeczytać poniżej. Nawiasem mówiąc, lepiej jest wziąć dla niego duże, mięsiste krewetki – dzięki temu nasze danie będzie bardziej soczyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i posiekaj cebulę. Smażyć na patelni z olejem roślinnym. Na dnie pomidorów wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża, zalewamy je wrzącą wodą, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę. Dodaj je do cebuli. Gotuj na wolnym ogniu przez trzy minuty, mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po nalaniu wytrawnego białego wina. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i wlej do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do sera dodaj posiekany czosnek i bułkę tartą, wszystko dobrze wymieszaj. Połóż drobno posiekaną natkę pietruszki i oregano.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz bierzemy naczynie do pieczenia z wysokimi bokami, układamy warstwę krewetek na pokrytym masłem dnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej je sosem winnym, dodaj sól i pieprz. Rozłóż warstwę smażonej cebuli i pomidorów na krewetkach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp mieszanką bułki tartej i sera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż naczynie do piekarnika na dziesięć minut. To wszystko, teraz wiesz, jak upiec krewetki z serem!

Owoce morza z pewnością należy włączać do diety przynajmniej raz w tygodniu lub częściej, ponieważ przynoszą ogromne korzyści ludzkiemu ciału. Zawierają dużo fosforu, jodu i pierwiastków śladowych, które nie są tak często spotykane w innych produktach spożywczych. Między innymi owoce morza są bardzo smaczne, nie bez powodu są uważane za przysmak. Ich różnorodność jest po prostu niesamowita, dzięki czemu możesz stale gotować coś nowego. Weźmy na przykład krewetki - na ich podstawie możesz przygotować wiele różnych potraw: zupy, sałatki, pizzę itp.. Są również używane jako niezależne danie: są gotowane, smażone, duszone, pieczone. Ogólnie rzecz biorąc, jest to produkt uniwersalny. Inną charakterystyczną cechą krewetek jest prawie całkowity brak przeciwwskazań do stosowania. Wyjątkiem może być indywidualna nietolerancja. Mniej lub bardziej poważne komplikacje związane z ich zastosowaniem nie są jeszcze znane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Oregano - 25   kcal/100g

Podobne przepisy