udka z kurczaka z masłem cytrynowym i rozmarynem w piekarniku

znane danie o nowym smaku. Łatwe i proste! Udka z kurczaka zapiekane z masłem cytrynowym i rozmarynem są bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy dodać wszystkie składniki do kurczaka, a reszta to kwestia piekarnika. Nuty cytrusowe i lekki aromat igieł nadają znajomemu daniu nowy smak. Radzę spróbować!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić udka z kurczaka z masłem cytrynowym i rozmarynem? Przygotuj niezbędne produkty. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej misce połącz oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, skórkę z cytryny, mieloną gałkę muszkatołową, sól i czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Udka z kurczaka umyć, dobrze osuszyć. Umieść podudzia w odpowiedniej misce. Dodaj masło cytrynowe do nóg. Dobrze wymieszaj, masuj kurczaka, aby równomiernie rozprowadzić olej. Przykryj nogi folią spożywczą i pozostaw na stole na 25-30 minut. W tym czasie olej ujawni swój smak i aromat oraz nasyci udka z kurczaka, a także sprawi, że będą bardziej soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozmaryn opłucz, osusz. Oderwij liście z jednej gałązki, Dodaj do udek kurczaka, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W naczyniu do pieczenia ułóż podudzia z kurczaka w oleju ciasno do siebie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czerwoną cebulę, umyj, pokrój losowo w duże plasterki. Umieść cebulę między udkami kurczaka. Na wierzch połóż drugą gałązkę rozmarynu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz podudzia z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut na złoty kolor. Czas gotowania zależy od funkcji piekarnika, więc może różnić się od wskazanego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj aromatyczne podudzia z kurczaka z masłem cytrynowym do każdego przystawki. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy