skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić udka z kurczaka z masłem cytrynowym i rozmarynem? Przygotuj niezbędne produkty. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym.
Krok 2:
W małej misce połącz oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, skórkę z cytryny, mieloną gałkę muszkatołową, sól i czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Udka z kurczaka umyć, dobrze osuszyć. Umieść podudzia w odpowiedniej misce. Dodaj masło cytrynowe do nóg. Dobrze wymieszaj, masuj kurczaka, aby równomiernie rozprowadzić olej. Przykryj nogi folią spożywczą i pozostaw na stole na 25-30 minut. W tym czasie olej ujawni swój smak i aromat oraz nasyci udka z kurczaka, a także sprawi, że będą bardziej soczyste.
Krok 4:
Rozmaryn opłucz, osusz. Oderwij liście z jednej gałązki, Dodaj do udek kurczaka, wymieszaj.
Krok 5:
W naczyniu do pieczenia ułóż podudzia z kurczaka w oleju ciasno do siebie.
Krok 6:
Obierz czerwoną cebulę, umyj, pokrój losowo w duże plasterki. Umieść cebulę między udkami kurczaka. Na wierzch połóż drugą gałązkę rozmarynu.
Krok 7:
Piecz podudzia z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut na złoty kolor. Czas gotowania zależy od funkcji piekarnika, więc może różnić się od wskazanego.
Krok 8:
Podawaj aromatyczne podudzia z kurczaka z masłem cytrynowym do każdego przystawki. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g