tortille twarogowe w piekarniku

smakuje jak twarożek, tylko mniej kłopotów! Lubisz serniki, ale nie możesz smażyć lub nie zawsze się sprawdzają? Spróbuj twarogu, który piecze się w piekarniku. Początkujący kucharz z łatwością sobie z nimi poradzi, są delikatne i bardzo niskotłuszczowe. Gotowanie jest proste i szybkie!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 53 % 21 g
189 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić twarożek? Najlepiej nadaje się 5-9% twarożek, ziarnisty lub bardziej miękki w paczkach, rolniczy. Nie bierz homogenizowanego dziecka - jest zbyt mokry. Możliwe jest odtłuszczenie, ale wręcz przeciwnie, będzie zbyt suche, a ciasta nie będą tak delikatne. Twaróg i jajka można wyjąć bezpośrednio z lodówki, co przyspiesza proces.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka dokładnie umyj i wytrzyj. Oddziel 4 białka, dodaj niewielką szczyptę soli i zacznij ubijać ręczną trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Stopniowo wlej cukier z deszczem. Nie ubijaj mocno, wystarczy, aż pojawi się piana i cukier się rozpuści. Nawiasem mówiąc, możesz użyć mrożonych białek, które często pozostają z innych przepisów, tylko muszą być rozmrożone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce zetrzyj twaróg widelcem, aby nie pozostały grudki, nie musisz uderzać blenderem. Dodaj ubite białka z cukrem. Wymieszaj wszystko widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z sodą do osobnej miski. Wymieszaj, aby soda rozprowadziła się równomiernie. Uwaga! 1 łyżeczka. soda cięta, tj. bez zjeżdżalni. Nie trzeba wcześniej gasić sody. Soda zacznie gasić w cieście kwasem mlekowym, który zawiera twaróg i ze względu na wysoką temperaturę w piekarniku. Ten krok optymalizacji można pominąć, szczególnie dla doświadczonych kucharzy, zrób to, co Ci odpowiada.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę przesianą sodą do masy twarogowo-białkowej w 2 dawkach, dobrze mieszając za każdym razem. (Jeśli Mąkę przesiać natychmiast do twarogu, dodać sodę z ostatnią częścią mąki). Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być gęste i lepkie. Ale jest dość luźny i delikatny. Staraj się nie dodawać więcej mąki. Tylko wtedy, gdy twaróg jest bardziej wilgotny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia dobrej jakości pergaminem, w razie wątpliwości lekko posmaruj rafinowanym olejem roślinnym. Lub użyj nieprzywierającej maty wielokrotnego użytku, takiej jak moja. Nabierz ciasto jedną łyżką stołową z dużym groszkiem. Rozłóż na odległość, ciasto wzrośnie podczas pieczenia. Spłaszcz wierzch łyżką, uformuj ciasta, Przytnij krawędzie. Zrób grubość tortilli około 1,5 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 220°C przez około 17 minut, na średnim poziomie, tryb góra-dół. Zanim pojawi się lekki rumieniec. Czas ze względu na specyfikę piekarników może się nieznacznie różnić. Ale staraj się nie prześwietlać, w przeciwnym razie nie będą tak delikatne. Wyjmij gotowe placki twarogowe z blachy do pieczenia na ruszcie lub w przestronnym pojemniku. Przykryj lekkim ręcznikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj ze śmietaną lub skondensowanym mlekiem, dżemem. Pyszne zarówno ciepłe, jak i schłodzone. Pozostają miękkie i następnego dnia. Jeśli wszystko nie zostało zjedzone, przykryj i włóż do lodówki. Podgrzej trochę przed podaniem.

placki twarogowe są nie mniej smaczne niż zwykłe twarogi lub serniki, które lubią. Smak jest nieco inny, ale spróbuj urozmaicić zwykłe danie.

to codzienne danie, które można szybko przygotować przy minimalnym wysiłku. Rodzinie na śniadanie lub małą przekąskę z herbatą lub innym napojem.

takie placki twarogowe są bardzo lubiane przez dzieci i każdego, kto lubi twarożek, ale nie je smażonego.

dla gospodyń domowych również udany przepis, w którym można dołączyć białka jaj.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy