skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić twarożek? Najlepiej nadaje się 5-9% twarożek, ziarnisty lub bardziej miękki w paczkach, rolniczy. Nie bierz homogenizowanego dziecka - jest zbyt mokry. Możliwe jest odtłuszczenie, ale wręcz przeciwnie, będzie zbyt suche, a ciasta nie będą tak delikatne. Twaróg i jajka można wyjąć bezpośrednio z lodówki, co przyspiesza proces.
Krok 2:
Jajka dokładnie umyj i wytrzyj. Oddziel 4 białka, dodaj niewielką szczyptę soli i zacznij ubijać ręczną trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Stopniowo wlej cukier z deszczem. Nie ubijaj mocno, wystarczy, aż pojawi się piana i cukier się rozpuści. Nawiasem mówiąc, możesz użyć mrożonych białek, które często pozostają z innych przepisów, tylko muszą być rozmrożone.
Krok 3:
W głębokiej misce zetrzyj twaróg widelcem, aby nie pozostały grudki, nie musisz uderzać blenderem. Dodaj ubite białka z cukrem. Wymieszaj wszystko widelcem.
Krok 4:
Przesiej mąkę z sodą do osobnej miski. Wymieszaj, aby soda rozprowadziła się równomiernie. Uwaga! 1 łyżeczka. soda cięta, tj. bez zjeżdżalni. Nie trzeba wcześniej gasić sody. Soda zacznie gasić w cieście kwasem mlekowym, który zawiera twaróg i ze względu na wysoką temperaturę w piekarniku. Ten krok optymalizacji można pominąć, szczególnie dla doświadczonych kucharzy, zrób to, co Ci odpowiada.
Krok 5:
Dodaj mąkę przesianą sodą do masy twarogowo-białkowej w 2 dawkach, dobrze mieszając za każdym razem. (Jeśli Mąkę przesiać natychmiast do twarogu, dodać sodę z ostatnią częścią mąki). Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Ciasto powinno być gęste i lepkie. Ale jest dość luźny i delikatny. Staraj się nie dodawać więcej mąki. Tylko wtedy, gdy twaróg jest bardziej wilgotny.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia dobrej jakości pergaminem, w razie wątpliwości lekko posmaruj rafinowanym olejem roślinnym. Lub użyj nieprzywierającej maty wielokrotnego użytku, takiej jak moja. Nabierz ciasto jedną łyżką stołową z dużym groszkiem. Rozłóż na odległość, ciasto wzrośnie podczas pieczenia. Spłaszcz wierzch łyżką, uformuj ciasta, Przytnij krawędzie. Zrób grubość tortilli około 1,5 cm.
Krok 8:
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 220°C przez około 17 minut, na średnim poziomie, tryb góra-dół. Zanim pojawi się lekki rumieniec. Czas ze względu na specyfikę piekarników może się nieznacznie różnić. Ale staraj się nie prześwietlać, w przeciwnym razie nie będą tak delikatne. Wyjmij gotowe placki twarogowe z blachy do pieczenia na ruszcie lub w przestronnym pojemniku. Przykryj lekkim ręcznikiem.
Krok 9:
Podawaj ze śmietaną lub skondensowanym mlekiem, dżemem. Pyszne zarówno ciepłe, jak i schłodzone. Pozostają miękkie i następnego dnia. Jeśli wszystko nie zostało zjedzone, przykryj i włóż do lodówki. Podgrzej trochę przed podaniem.
placki twarogowe są nie mniej smaczne niż zwykłe twarogi lub serniki, które lubią. Smak jest nieco inny, ale spróbuj urozmaicić zwykłe danie.
to codzienne danie, które można szybko przygotować przy minimalnym wysiłku. Rodzinie na śniadanie lub małą przekąskę z herbatą lub innym napojem.
takie placki twarogowe są bardzo lubiane przez dzieci i każdego, kto lubi twarożek, ale nie je smażonego.
dla gospodyń domowych również udany przepis, w którym można dołączyć białka jaj.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g