skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Pamiętaj, aby umyć jajka, ponieważ nawet na pozornie czystej skorupce znajdują się szkodliwe bakterie. Skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij do pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
Krok 2:
W pojemniku połącz jajka, sól. Temperatura jaj w tym przypadku nie odgrywa szczególnej roli. Mogą być schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Wlej ciepłe lub zimne mleko. Ważne jest, aby nie było gorąco, w przeciwnym razie mieszanina jajek się zwinie. Lekko wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Nie bierz aluminiowych naczyń do ubijania. Białko w nim ciemnieje, a żółtko staje się zielonkawe. Nie ubijaj też mikserem, bo omlet nie będzie tak bujny.
Krok 3:
Lekko posmaruj naczynie do pieczenia rafinowanym olejem roślinnym lub masłem, aby omlet nie przypalił się i łatwo oddzielił od boków naczynia po wyjęciu. Jakiej formy najlepiej użyć? Wziąłem ceramiczny prostokątny pojemnik, ale możesz wziąć szklane naczynia żaroodporne lub żeliwne. Formy Wykonane z tych materiałów są powoli podgrzewane, ponieważ naczynie jest równomiernie upieczone i nie pali się.
Krok 4:
Weź pod uwagę, że podczas pieczenia omlet wyrośnie o około 1/3 części. Dlatego forma do pieczenia powinna mieć wysokie boki i małą średnicę. Wlej do niego mieszankę jajeczną.
Krok 5:
Im mniejszy rozmiar używanego naczynia, tym wyższy i bardziej puszysty będzie omlet. Włącz piekarnik z wyprzedzeniem (10-15 minut przed gotowaniem).
Krok 6:
Gotuję omlet w 250°C przez 15-20 minut, ale jeśli masz wątpliwości, możesz rozgrzać piekarnik do 160-180°C i gotować przez około 30-40 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo omlet odpadnie. Jak sprawdzić jego gotowość? Na powierzchni powinna powstać złota skorupa. Przekłuj omlet wykałaczką, w środku nie powinien być płynny. Wyjmij z piekarnika. Posmaruj wierzch masłem. Gotowy omlet trochę spadnie, tak powinno być.
omlet okazał się świetny! Taki delikatny, porowaty, bujny i pyszny! Przepis jest podstawowy i można go urozmaicić. Na przykład, dodając do omletu przyprawy do smaku, tarty twardy ser, posiekaną paprykę, kiełbaski. Danie podawane jest na gorąco. Jako dodatek odpowiednie są świeże warzywa, zioła, plastry szynki, wieprzowina, wędzone kiełbaski. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g