Hiszpański chleb z oliwkami z oliwek

Oryginalny i pyszny! Piękny, pikantny i apetyczny! Hiszpański chleb z oliwkami na oliwie z oliwek nie jest trudniejszy niż zwykły chleb. Na kroju wygląda pięknie, na świątecznym stole wygląda spektakularnie! Na chlebie można rozprowadzać pasztety, pasty do smarowania, gęste sosy. Jest dobry sam w sobie i w przekąskach.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 78 % 39 g
226 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dmuchany chleb pszenny z oliwkami z oliwek? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Używaj mąki najwyższej jakości i najlepiej słabej, o zawartości białka 10,3 g. Jeśli nie masz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, odpowiednia jest również mieszanka oliwy z oliwek i olejów słonecznikowych lub zwykły nierafinowany olej słonecznikowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń oliwki z solanki i dokładnie wysusz. Następnie pokrój w pierścienie, krojąc każdy na 2-3 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej wodę do temperatury 37-40°C. rozpuść w niej cukier i drożdże i pozostaw na 10 minut, aż pojawi się wspaniały kapelusz. Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, drożdże są zepsute lub woda jest przegrzana, a ciasto nie wzrośnie. Konieczne jest ponowne ugniatanie z innymi drożdżami lub z chłodniejszą/ciepłą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do miski. Dodaj sól i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób zagłębienie w mące i wlej do niej mieszaninę drożdży i oliwę z oliwek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść miękkie ciasto, w razie potrzeby posypać odrobiną mąki. Ale nie przesadzaj z mąką, w przeciwnym razie chleb nie będzie przewiewny, ale gęsty i gumowaty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto stanie się mniej lepkie, dodaj pokruszone oliwki i kontynuuj, nie spiesząc się, aby zagnieść ciasto aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zwinąć ciasto w kulkę, przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Zwykle na opakowaniach drożdży piszą, że 10 g jest przeznaczone na 1 kg mąki. Bierzemy taką ilość na 500 g mąki, aby ciasto rosło szybciej i mocniej i stało się przewiewne. W gotowych wypiekach drożdże nie są wyczuwalne. Ale jeśli masz swoje sprawdzone proporcje drożdży i mąki, użyj ich.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniataj ciasto. Ciasto jest bardzo giętkie i można z niego uformować Owalny bochenek lub inny pożądany kształt chleba.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lub włóż ciasto do prostokątnej formy natłuszczonej olejem roślinnym i posmaruj powierzchnię olejem roślinnym. Pozostaw ciasto na kolejne 30 minut. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30-35 minut. Umieść blachę do pieczenia lub formę z wodą na dnie piekarnika. Ciasto drożdżowe uwielbia wilgoć, a chleb okaże się bardzo porowaty i przewiewny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowy chleb z piekarnika, posmaruj olejem roślinnym, przykryj serwetką i ostudź na ruszcie w temperaturze pokojowej. Następnie pokrój w plastry i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy