skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dmuchany chleb pszenny z oliwkami z oliwek? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Używaj mąki najwyższej jakości i najlepiej słabej, o zawartości białka 10,3 g. Jeśli nie masz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, odpowiednia jest również mieszanka oliwy z oliwek i olejów słonecznikowych lub zwykły nierafinowany olej słonecznikowy.
Krok 2:
Usuń oliwki z solanki i dokładnie wysusz. Następnie pokrój w pierścienie, krojąc każdy na 2-3 części.
Krok 3:
Podgrzej wodę do temperatury 37-40°C. rozpuść w niej cukier i drożdże i pozostaw na 10 minut, aż pojawi się wspaniały kapelusz. Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, drożdże są zepsute lub woda jest przegrzana, a ciasto nie wzrośnie. Konieczne jest ponowne ugniatanie z innymi drożdżami lub z chłodniejszą/ciepłą wodą.
Krok 4:
Przesiej mąkę do miski. Dodaj sól i wymieszaj.
Krok 5:
Zrób zagłębienie w mące i wlej do niej mieszaninę drożdży i oliwę z oliwek.
Krok 6:
Zagnieść miękkie ciasto, w razie potrzeby posypać odrobiną mąki. Ale nie przesadzaj z mąką, w przeciwnym razie chleb nie będzie przewiewny, ale gęsty i gumowaty.
Krok 7:
Gdy ciasto stanie się mniej lepkie, dodaj pokruszone oliwki i kontynuuj, nie spiesząc się, aby zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
Krok 8:
Następnie zwinąć ciasto w kulkę, przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Zwykle na opakowaniach drożdży piszą, że 10 g jest przeznaczone na 1 kg mąki. Bierzemy taką ilość na 500 g mąki, aby ciasto rosło szybciej i mocniej i stało się przewiewne. W gotowych wypiekach drożdże nie są wyczuwalne. Ale jeśli masz swoje sprawdzone proporcje drożdży i mąki, użyj ich.
Krok 9:
Ugniataj ciasto. Ciasto jest bardzo giętkie i można z niego uformować Owalny bochenek lub inny pożądany kształt chleba.
Krok 10:
Lub włóż ciasto do prostokątnej formy natłuszczonej olejem roślinnym i posmaruj powierzchnię olejem roślinnym. Pozostaw ciasto na kolejne 30 minut. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30-35 minut. Umieść blachę do pieczenia lub formę z wodą na dnie piekarnika. Ciasto drożdżowe uwielbia wilgoć, a chleb okaże się bardzo porowaty i przewiewny.
Krok 11:
Wyjmij gotowy chleb z piekarnika, posmaruj olejem roślinnym, przykryj serwetką i ostudź na ruszcie w temperaturze pokojowej. Następnie pokrój w plastry i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g