pstrąg tęczowy w piekarniku z cytryną

najłatwiejszym sposobem na ugotowanie ryby jest pieczenie w piekarniku! Szybko. Przepis na to danie widziałem w programie "gotowanie w domu" bardzo dawno temu. Wydaje mi się, że jest to najszybszy i najłatwiejszy sposób gotowania ryb - pstrąg pieczony w piekarniku.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 84 % 16 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 5 % 1 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oczyść pstrąga tęczowego z łusek. Umyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wytnij wzdłuż. Uwolnij rybę od grzbietu i małych kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż rybę na blasze do pieczenia skórą do dołu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skrop pstrąga sokiem z cytryny. Popieprzyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 9-10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój rybę na porcje i podawaj z plasterkiem cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pstrąg tęczowy pieczony w piekarniku jest gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g

Podobne przepisy