skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z sandacza w śmietanie? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Idealną opcją byłoby wzięcie gotowego fileta z sandacza. Jeśli masz całą rybę, musisz ją wyczyścić-usuń głowę, płetwy i wypatrosz ją, usuwając grzbiet i żebra. Wybierz śmietanę o największej zawartości tłuszczu, aby później nie spływała z ryby.
Krok 2:
Pokrój rybę na porcje, trochę soli i posyp przyprawami. Lekko wetrzyj przyprawy w rybę i pozostaw ją trochę w tej formie.
Krok 3:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę na kawałki i smaż przez 2-3 minuty z odrobiną oleju roślinnego. Podczas smażenia cebula stanie się przezroczysta. Nie zapomnij go wymieszać, aby się nie przypalił.
Krok 4:
Do pieczenia użyję formy ceramicznej. Włóż smażoną cebulę do formy i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
Krok 5:
Na poduszce smażonej cebuli połóż przygotowaną rybę skórą do góry.
Krok 6:
Obficie posmaruj powierzchnię ryby kwaśną śmietaną. Umieść formę z rybą w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 30-40 minut.
Krok 7:
Podczas pieczenia sandacza przygotuj ser. Zetrzyj go na drobnej tarce.
Krok 8:
10-15 minut przed końcem pieczenia wyjmij formę z piekarnika, posyp rybę startym serem i włóż z powrotem do piekarnika.
Krok 9:
W tym czasie ser będzie miał czas na całkowite stopienie. Jeśli trzymasz go trochę dłużej w piekarniku, również się zrumieni. Wyjmij upieczony filet z sandacza z piekarnika i przenieś na talerz.
Krok 10:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g