filet z sandacza pieczony w śmietanie w piekarniku

najsmaczniejsze, soczyste, lekkie, święto każdego dnia! Filet z sandacza w śmietanie w piekarniku jest odpowiedni dla osób w każdym wieku. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, okazuje się niezwykle smaczny. Podawaj tak po prostu lub z przystawką, sałatką ze świeżych warzyw.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 14 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 9 % 2 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z sandacza w śmietanie? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Idealną opcją byłoby wzięcie gotowego fileta z sandacza. Jeśli masz całą rybę, musisz ją wyczyścić-usuń głowę, płetwy i wypatrosz ją, usuwając grzbiet i żebra. Wybierz śmietanę o największej zawartości tłuszczu, aby później nie spływała z ryby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę na porcje, trochę soli i posyp przyprawami. Lekko wetrzyj przyprawy w rybę i pozostaw ją trochę w tej formie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę na kawałki i smaż przez 2-3 minuty z odrobiną oleju roślinnego. Podczas smażenia cebula stanie się przezroczysta. Nie zapomnij go wymieszać, aby się nie przypalił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pieczenia użyję formy ceramicznej. Włóż smażoną cebulę do formy i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na poduszce smażonej cebuli połóż przygotowaną rybę skórą do góry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obficie posmaruj powierzchnię ryby kwaśną śmietaną. Umieść formę z rybą w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 30-40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia sandacza przygotuj ser. Zetrzyj go na drobnej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    10-15 minut przed końcem pieczenia wyjmij formę z piekarnika, posyp rybę startym serem i włóż z powrotem do piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie ser będzie miał czas na całkowite stopienie. Jeśli trzymasz go trochę dłużej w piekarniku, również się zrumieni. Wyjmij upieczony filet z sandacza z piekarnika i przenieś na talerz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy