skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego dania wybrałem duże, okrągłe pomidory. Umyj pomidory. Przeciąć na pół. Umyj jajka i ugotuj je na twardo.
Krok 2:
Ostrożnie usuń łodygę z jednej połowy nożem. Odetnij cienkie kółko od drugiej połowy ,aby połowa mogła stać równomiernie. Przyda się również wycięty okrąg.
Krok 3:
Następnie musisz usunąć miazgę z nasionami. Nie będzie potrzebna. Aby to zrobić, użyj małego ostrego noża i łyżeczki. Spróbuj ostrożnie wyciąć miąższ, aby otwór przelotowy w połowie, z którego usunięto łodygę, nie był zbyt duży.
Krok 4:
W każdym razie ten otwór należy zamknąć wyciętym kółkiem, aby nadzienie i sok nie wyciekały tak bardzo podczas pieczenia.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Mam goudę. Ale jeszcze lepiej będzie wziąć ostrzejszy Tilsiter.
Krok 6:
Jajka na twardo obierz, a także zetrzyj na grubej tarce.
Krok 7:
W misce do jajek i sera wyciśnij ząbek czosnku przez prasę. Możesz go zetrzeć na drobnej tarce. Dodaj drobno posiekany świeży koperek i jogurt naturalny. Sól i wymieszaj nadzienie.
Krok 8:
Nadziewaj połówki pomidorów mieszanką jajeczno-serową. Ułóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem słonecznikowym. I piec w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni, aż na powierzchni utworzy się złoty kolor.
do tego dania możesz wziąć małe pomidory deserowe na gałęzi. W takim przypadku nie można ich przeciąć na pół, ale nadziewać bezpośrednio w całości, po prostu odcinając czapki ze stosami. Nadal wygodnie będzie je uwolnić od miąższu,w przeciwieństwie do, powiedzmy, pomidorów cherry.
nawiasem mówiąc, miąższ pomidorowy i sok można wykorzystać w każdym innym naczyniu, które wymaga pomidorów. Może to być na przykład zupa jarzynowa, gulasz, a nawet sos do makaronu.
jeśli nie planujesz gotować żadnego z powyższych, możesz po prostu zamrozić miąższ pomidorowy cienką warstwą.
można go przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy.
na pewno powtórzę taką przekąskę następnym razem, ale już z pomidorami deserowymi na gałęzi. Myślę, że będą wyglądać korzystnie na świątecznym stole z okazji nadejścia Nowego Roku. Jak małe ozdoby choinkowe.
spróbuj I ty. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt 3,5% tłuszczu - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g