połówki pomidorów nadziewane jajkiem z jogurtem w piekarniku

niskokaloryczna zdrowa przekąska na świąteczny stół. Naprawdę podobały mi się te nadziewane pomidory. Będą dobre zarówno na zimno, jak i na gorąco, gotują się bardzo szybko, a ponadto mają oryginalny wygląd i doskonały smak - to są charakterystyczne cechy tej przekąski.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 20 % 3 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego dania wybrałem duże, okrągłe pomidory. Umyj pomidory. Przeciąć na pół. Umyj jajka i ugotuj je na twardo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie usuń łodygę z jednej połowy nożem. Odetnij cienkie kółko od drugiej połowy ,aby połowa mogła stać równomiernie. Przyda się również wycięty okrąg.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie musisz usunąć miazgę z nasionami. Nie będzie potrzebna. Aby to zrobić, użyj małego ostrego noża i łyżeczki. Spróbuj ostrożnie wyciąć miąższ, aby otwór przelotowy w połowie, z którego usunięto łodygę, nie był zbyt duży.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W każdym razie ten otwór należy zamknąć wyciętym kółkiem, aby nadzienie i sok nie wyciekały tak bardzo podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Mam goudę. Ale jeszcze lepiej będzie wziąć ostrzejszy Tilsiter.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka na twardo obierz, a także zetrzyj na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce do jajek i sera wyciśnij ząbek czosnku przez prasę. Możesz go zetrzeć na drobnej tarce. Dodaj drobno posiekany świeży koperek i jogurt naturalny. Sól i wymieszaj nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadziewaj połówki pomidorów mieszanką jajeczno-serową. Ułóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem słonecznikowym. I piec w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni, aż na powierzchni utworzy się złoty kolor.

do tego dania możesz wziąć małe pomidory deserowe na gałęzi. W takim przypadku nie można ich przeciąć na pół, ale nadziewać bezpośrednio w całości, po prostu odcinając czapki ze stosami. Nadal wygodnie będzie je uwolnić od miąższu,w przeciwieństwie do, powiedzmy, pomidorów cherry.
nawiasem mówiąc, miąższ pomidorowy i sok można wykorzystać w każdym innym naczyniu, które wymaga pomidorów. Może to być na przykład zupa jarzynowa, gulasz, a nawet sos do makaronu.
jeśli nie planujesz gotować żadnego z powyższych, możesz po prostu zamrozić miąższ pomidorowy cienką warstwą.
można go przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy.
na pewno powtórzę taką przekąskę następnym razem, ale już z pomidorami deserowymi na gałęzi. Myślę, że będą wyglądać korzystnie na świątecznym stole z okazji nadejścia Nowego Roku. Jak małe ozdoby choinkowe.
spróbuj I ty. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt 3,5% tłuszczu - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy