skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wymienione składniki. Do tego przepisu lepiej wziąć małe młode ziemniaki. Jeśli nie lubisz go czyścić-to nie ma znaczenia, po prostu dokładnie umyj go szczotką, cienka skórka nie zaszkodzi tutaj.
Krok 2:
Obierz czosnek, przełóż goździki przez prasę. Ilość czosnku i innych przypraw można zmieniać według własnych upodobań. W pojemniku wymieszaj musztardę, rafinowany olej roślinny, posiekany czosnek, paprykę, Curry, suszone zioła i sok z cytryny. Wymieszaj mieszaninę.
Krok 3:
Bulwy ziemniaka dokładnie opłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na 2-4 kawałki w zależności od wielkości i dodaj do miski do mieszanki przypraw i oleju. Dokładnie wymieszaj. Dopraw ziemniaki solą i pieprzem, ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub folią. Ułóż ziemniaki w jednej warstwie (jeśli jest dużo ziemniaków, lepiej gotować w dwóch blachach do pieczenia). Wcześniej (10-15 minut przed gotowaniem) Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piec przez około 30-40 minut, podczas pieczenia kilka razy wymieszaj ziemniaki. Możesz mieć inny czas i temperaturę pieczenia, skup się na cechach swojej techniki.
Krok 5:
Gdy ziemniaki się zrumienią, zmiękną, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Przenieś gorące ziemniaki na półmisek i podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby. Jeśli chcesz, posyp go posiekanymi ziołami. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g