udko z jabłkami w piekarniku w rękawie

na wakacje i na co dzień na rodzinny obiad! Udko z jabłkami w piekarniku w rękawie-szybkie, proste i niesamowicie smaczne! Lekki aromat jabłek sprawi, że danie będzie apetyczne i niezapomniane, a zestaw ulubionych przypraw będzie wyjątkowo jasny!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 17 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 6 % 2 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udko z jabłkami w piekarniku w rękawie? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Możesz używać tylko ud lub tylko podudzia lub możesz podzielić Nogi na dwie części. W razie potrzeby przypal kurczaka, aby pozbyć się resztek piór i dokładnie umyj. Osusz udka papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Jakie jabłka lepiej wziąć? Do przepisu idealne są owoce odmian słodkich i słodko-kwaśnych. Częściej używam słodkich. Wyślij udka i owoce do głębokiego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i czosnek. Opłucz i osusz. Pokrój cebulę w duże pióra, a ząbki czosnku na pół lub na ćwiartki. Wyślij do kurczaka z jabłkami. Dodaj sól do smaku i wszystkie przyprawy. Zestaw przypraw może być absolutnie dowolny. Suchy rozmaryn, mieszanka ziół prowansalskich, czarna i czerwona mielona papryka dobrze komponują się w naczyniu. Możesz użyć gotowej mieszanki do pieczenia ptaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej bezwonny olej roślinny i wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw w ten sposób na 10-15 minut. Następnie wszystko ponownie wymieszaj i rozprowadź równą warstwą w rękawie do pieczenia. Zrób kilka nakłuć wykałaczką w rękawie. Pozwoli to na ucieczkę gorącego powietrza podczas pieczenia. Wyślij rękaw na arkusz, a następnie do piekarnika. Piecz, aż nogi będą całkowicie ugotowane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ostrożnie odetnij górną część rękawa (uważaj, aby się nie poparzyć!), Wyślij do piekarnika na kolejne 5-10 minut, aby zrumienić wierzch. Gotowe, podawaj na gorąco!

czas i temperatura gotowania zależą całkowicie od możliwości piekarnika. Pieczę w trybie "góra-dół "przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odcinam górną część rękawa i pieczę przez kolejne 5 minut, zmieniając tryb na"konwekcja". 

Zaproponuj świeże warzywa, sałatki lub zimowe preparaty do takiego dania, takie jak: solone lub marynowane warzywa, lecho itp..

udka z jabłkami wyglądają bardzo apetycznie i pięknie na świątecznym stole. 

traktuj rodzinę i przyjaciół niezrównanym daniem!

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy