skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec udko z jabłkami w piekarniku w rękawie? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Możesz używać tylko ud lub tylko podudzia lub możesz podzielić Nogi na dwie części. W razie potrzeby przypal kurczaka, aby pozbyć się resztek piór i dokładnie umyj. Osusz udka papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Krok 2:
Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Jakie jabłka lepiej wziąć? Do przepisu idealne są owoce odmian słodkich i słodko-kwaśnych. Częściej używam słodkich. Wyślij udka i owoce do głębokiego pojemnika.
Krok 3:
Obierz cebulę i czosnek. Opłucz i osusz. Pokrój cebulę w duże pióra, a ząbki czosnku na pół lub na ćwiartki. Wyślij do kurczaka z jabłkami. Dodaj sól do smaku i wszystkie przyprawy. Zestaw przypraw może być absolutnie dowolny. Suchy rozmaryn, mieszanka ziół prowansalskich, czarna i czerwona mielona papryka dobrze komponują się w naczyniu. Możesz użyć gotowej mieszanki do pieczenia ptaka.
Krok 4:
Wlej bezwonny olej roślinny i wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw w ten sposób na 10-15 minut. Następnie wszystko ponownie wymieszaj i rozprowadź równą warstwą w rękawie do pieczenia. Zrób kilka nakłuć wykałaczką w rękawie. Pozwoli to na ucieczkę gorącego powietrza podczas pieczenia. Wyślij rękaw na arkusz, a następnie do piekarnika. Piecz, aż nogi będą całkowicie ugotowane.
Krok 5:
Następnie ostrożnie odetnij górną część rękawa (uważaj, aby się nie poparzyć!), Wyślij do piekarnika na kolejne 5-10 minut, aby zrumienić wierzch. Gotowe, podawaj na gorąco!
czas i temperatura gotowania zależą całkowicie od możliwości piekarnika. Pieczę w trybie "góra-dół "przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odcinam górną część rękawa i pieczę przez kolejne 5 minut, zmieniając tryb na"konwekcja".
Zaproponuj świeże warzywa, sałatki lub zimowe preparaty do takiego dania, takie jak: solone lub marynowane warzywa, lecho itp..
udka z jabłkami wyglądają bardzo apetycznie i pięknie na świątecznym stole.
traktuj rodzinę i przyjaciół niezrównanym daniem!
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g