skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasto z twarogiem? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie.
Krok 2:
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej mieszankę mąki, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto lepiej wyrośnie, a gotowe ciasto będzie bardziej kruche i delikatne.
Krok 3:
Rozetrzyj miękkie masło cukrem i solą.
Krok 4:
Wbij jajko w powstałą mieszaninę.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami. Zrób to szybko, aby olej nie rozgrzał się zbytnio od ciepła dłoni. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 7:
Ciasto jest miękkie, jednorodne, maślane, nie przykleja się do rąk.
Krok 8:
Podziel ciasto na 2 nierówne części. Większość ciasta (nieco ponad połowa) będzie podstawą ciasta, zawiń je w torebkę lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta (na wierzch ciasta) włóż do zamrażarki. Powinien dobrze ostygnąć, aby można go było łatwo zetrzeć.
Krok 9:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Twarożek i śmietana nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wskazane jest, aby twaróg był miękki. Rodzynki dokładnie opłucz i osusz. Do nadzienia można dodać dowolne jagody lub owoce, zarówno świeże, jak i konserwowane. I nie możesz nic dodać.
Krok 10:
Aby nadzienie było delikatniejsze, zmiel twaróg w blenderze, aż będzie gładki.
Krok 11:
Dodaj jajko, cukier, cukier waniliowy i śmietanę do twarogu.
Krok 12:
Ubij wszystko, aż uzyskasz gładką, lepką masę.
Krok 13:
Dodaj rodzynki do masy twarogowej, dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem. Upiekłam w dzielonej formie d = 18 cm ścianki formy nie smarowałam niczym, ponieważ ciasto zawiera wystarczającą ilość oleju. Gotowe ciasto łatwo odsuwa się od ścian po otwarciu formy. Wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż je rękami na dnie i ścianach formy, tworząc boki o wysokości 3-4 cm, jeśli średnica formy jest odpowiednio większa, wysokość ciasta będzie mniejsza.
Krok 15:
Rozłóż nadzienie na cieście.
Krok 16:
Zetrzyj ciasto z zamrażarki na grubej tarce na wierzchu ciasta.
Krok 17:
Piecz ciasto z twarogiem w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 30 minut na złoty kolor. Czas pieczenia może się różnić, ponieważ zależy od specyfiki działania konkretnego piekarnika. Skoncentruj się na swojej technice.
Krok 18:
Gotowe ciasto całkowicie ostudzić, pokroić na porcje i podawać. Smacznego!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g