kruche ciasto z twarogiem w piekarniku

delikatny, pyszny, łatwy do gotowania! Święto każdego dnia! To kruche ciasto z twarogiem składa się z prostego ciasta kruchego w piekarniku. Nadzienie jest bardzo delikatne, można do niego dodać dowolne jagody lub owoce. Upieczenie go wcale nie jest trudne i okazuje się bardzo smaczne! Spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 54 % 29 g
292 kcal
IG: 0 / 11 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruche ciasto z twarogiem? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej mieszankę mąki, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto lepiej wyrośnie, a gotowe ciasto będzie bardziej kruche i delikatne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozetrzyj miękkie masło cukrem i solą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajko w powstałą mieszaninę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami. Zrób to szybko, aby olej nie rozgrzał się zbytnio od ciepła dłoni. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest miękkie, jednorodne, maślane, nie przykleja się do rąk.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na 2 nierówne części. Większość ciasta (nieco ponad połowa) będzie podstawą ciasta, zawiń je w torebkę lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta (na wierzch ciasta) włóż do zamrażarki. Powinien dobrze ostygnąć, aby można go było łatwo zetrzeć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Twarożek i śmietana nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wskazane jest, aby twaróg był miękki. Rodzynki dokładnie opłucz i osusz. Do nadzienia można dodać dowolne jagody lub owoce, zarówno świeże, jak i konserwowane. I nie możesz nic dodać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby nadzienie było delikatniejsze, zmiel twaróg w blenderze, aż będzie gładki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj jajko, cukier, cukier waniliowy i śmietanę do twarogu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij wszystko, aż uzyskasz gładką, lepką masę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj rodzynki do masy twarogowej, dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem. Upiekłam w dzielonej formie d = 18 cm ścianki formy nie smarowałam niczym, ponieważ ciasto zawiera wystarczającą ilość oleju. Gotowe ciasto łatwo odsuwa się od ścian po otwarciu formy. Wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż je rękami na dnie i ścianach formy, tworząc boki o wysokości 3-4 cm, jeśli średnica formy jest odpowiednio większa, wysokość ciasta będzie mniejsza.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż nadzienie na cieście.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zetrzyj ciasto z zamrażarki na grubej tarce na wierzchu ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piecz ciasto z twarogiem w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 30 minut na złoty kolor. Czas pieczenia może się różnić, ponieważ zależy od specyfiki działania konkretnego piekarnika. Skoncentruj się na swojej technice.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowe ciasto całkowicie ostudzić, pokroić na porcje i podawać. Smacznego!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy