skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie potrzebne nam produkty wymienione na liście.
Krok 2:
Wbij jajka do miski blendera.
Krok 3:
Dodaj cukier.
Krok 4:
Dodaj sól.
Krok 5:
Wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj masło. Używamy stopionego masła, aby lepiej i szybciej zagnieść się w ciasto. Aby to zrobić, pozostaw go na chwilę w temperaturze pokojowej. I możesz najpierw stopić go w kuchence mikrofalowej lub w rondlu na kuchence, aż stanie się płynny i po prostu wlać do ogólnej mieszanki. Użyj dowolnej opcji, która najbardziej Ci odpowiada.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 8:
Wymieszaj. Ciasto jest gotowe.
Krok 9:
Nasmaruj blachę do pieczenia masłem.
Krok 10:
Wlej ciasto równą warstwą.
Krok 11:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, piecz ciasto przez 25-30 minut.
Krok 12:
Posmaruj gotowe ciasto masłem.
Krok 13:
Posyp cukrem.
Krok 14:
Zwijamy.
Krok 15:
Okazuje się, że taka bułka.
Krok 16:
Pokrój powstały naleśnik "ciasto" na porcje o średniej grubości.
Krok 17:
Podajemy z różnymi sosami-dżemem, karmelem, miodem, śmietaną i tak dalej. Smacznego!
ciasto można przygotować nie tylko za pomocą blendera, tak jak ja, ale także za pomocą miksera. Aby to zrobić, po prostu wymieszaj wszystkie przygotowane produkty w głębokiej misce i ubij. Ten niezwykły wariant słodkich naleśników zasugerował mi przyjaciel. To ona nauczyła mnie, jak upiec piękne naleśniki w miękkim, grubym piekarniku. I po raz pierwszy ugotowaliśmy je razem w mojej kuchni. Muszę przyznać, że nie sądziłem, że proces będzie tak zabawny i oryginalny. Byłem zainteresowany wypróbowaniem tej zupełnie nowej dla mnie opcji, myślę, że ty też będziesz zainteresowany. Zanim zdążyliśmy je ugotować, przy stole zebrała się już cała grupa tych, którzy chcą skosztować tych kuszących bułek. Są słodkie i same w sobie, ponieważ posypaliśmy je cukrem, ale mimo to znaleźli się tacy, którzy chcieli dodatkowo polać dżemem. Ale to już jest do dupy dla słodyczy! Możesz pić takie naleśniki z herbatą, kakao, kawą lub czymkolwiek chcesz. Pamiętaj, aby ugotować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g