skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Prawie wszystkie warzywa doskonale łączą się z ziemniakami. Możesz używać zarówno świeżych warzyw, jak i mrożonych. Używanie mrożonych upraszcza i przyspiesza proces gotowania, pozostaje tylko rozmrozić warzywa i upiec je. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub kawałki o dowolnym kształcie. Ponownie myjemy ziemniaki, aby usunąć nadmiar skrobi i sprawić, że danie będzie mniej kaloryczne.
Krok 2:
Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę lub krążki, które lubisz najbardziej.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w kostkę lub kliny. Należy pamiętać, że marchewki w porównaniu z innymi warzywami na liście potrzebują nieco więcej czasu na gotowanie, więc musisz je pokroić nieco mniej niż inne warzywa.
Krok 4:
Do pieczenia można użyć cukinii lub cukinii, dyni, papryki i innych warzyw. Sprawią, że danie będzie smaczniejsze i zdrowsze. Jeśli używasz świeżych warzyw, musisz je umyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Mam zamrożoną, wstępnie ugotowaną dynię-umytą, obraną i pokrojoną w kostkę.
Krok 5:
Możesz wziąć inne świeże warzywa, takie jak świeże ziarna kukurydzy lub zielony groszek, dzięki którym danie będzie jaśniejsze, piękniejsze i smaczniejsze. Świeże warzywa również nadadzą potrawie wyjątkowy smak i kolor. Na przykład świeża pietruszka, kilka gałązek myjemy, suszymy i dodajemy do składników. Wszystkie ugotowane warzywa wkładamy do głębokiej miski. Dodaj sól i czarny pieprz, możesz dodać więcej przypraw do smaku. Dokładnie wymieszaj warzywa.
Krok 6:
Naczynie do pieczenia obficie posmaruj oliwą z oliwek. Rozłóż warzywa w naczyniu do pieczenia, posyp je olejem na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę dokręcamy folią na wierzchu i wkładamy warzywa do piekarnika na 20 minut. Następnie wyjmujemy formę, usuwamy folię, mieszamy warzywa i wkładamy do piekarnika bez folii na kolejne 10 minut do zrumienienia.
Krok 7:
Serwujemy danie do stołu, z mięsem lub jako niezależne danie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mrożona Dynia - 27 kcal/100g