ziemniaki z warzywami pieczone w piekarniku

szybka, prosta i pyszna opcja na lunch, kolację lub dodatek do mięsa! Z ziemniaków można przygotować wiele potraw, zarówno głównych, jak i po prostu przystawkę do mięsa lub kurczaka, ryb. Jeden z najłatwiejszych do przygotowania, smacznych i zdrowych można nazwać ziemniakami z różnymi warzywami. Takie danie można podawać jako niezależne danie lub jako dodatek do mięsa. Docenią to ci, którzy nie jedzą mięsa i przestrzegają wegetarianizmu, nadaje się również do postu. Przygotowanie takiego dania jest proste, dostępne są składniki. Zestaw warzyw można zmieniać w zależności od smaku i dostępności.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 62 % 13 g
107 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Prawie wszystkie warzywa doskonale łączą się z ziemniakami. Możesz używać zarówno świeżych warzyw, jak i mrożonych. Używanie mrożonych upraszcza i przyspiesza proces gotowania, pozostaje tylko rozmrozić warzywa i upiec je. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub kawałki o dowolnym kształcie. Ponownie myjemy ziemniaki, aby usunąć nadmiar skrobi i sprawić, że danie będzie mniej kaloryczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę lub krążki, które lubisz najbardziej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w kostkę lub kliny. Należy pamiętać, że marchewki w porównaniu z innymi warzywami na liście potrzebują nieco więcej czasu na gotowanie, więc musisz je pokroić nieco mniej niż inne warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pieczenia można użyć cukinii lub cukinii, dyni, papryki i innych warzyw. Sprawią, że danie będzie smaczniejsze i zdrowsze. Jeśli używasz świeżych warzyw, musisz je umyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Mam zamrożoną, wstępnie ugotowaną dynię-umytą, obraną i pokrojoną w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz wziąć inne świeże warzywa, takie jak świeże ziarna kukurydzy lub zielony groszek, dzięki którym danie będzie jaśniejsze, piękniejsze i smaczniejsze. Świeże warzywa również nadadzą potrawie wyjątkowy smak i kolor. Na przykład świeża pietruszka, kilka gałązek myjemy, suszymy i dodajemy do składników. Wszystkie ugotowane warzywa wkładamy do głębokiej miski. Dodaj sól i czarny pieprz, możesz dodać więcej przypraw do smaku. Dokładnie wymieszaj warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naczynie do pieczenia obficie posmaruj oliwą z oliwek. Rozłóż warzywa w naczyniu do pieczenia, posyp je olejem na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę dokręcamy folią na wierzchu i wkładamy warzywa do piekarnika na 20 minut. Następnie wyjmujemy formę, usuwamy folię, mieszamy warzywa i wkładamy do piekarnika bez folii na kolejne 10 minut do zrumienienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Serwujemy danie do stołu, z mięsem lub jako niezależne danie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mrożona Dynia - 27   kcal/100g

Podobne przepisy