skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na kotlety. Lepiej jest wziąć młodą i świeżą polędwicę wołową. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy na małe kawałki.
Krok 2:
Przepuszczamy mięso przez maszynę do mięsa. Obierz cebulę i pokrój na kawałki, które swobodnie przejdą do maszynki do mięsa. I przepuszczamy razem z wołowiną przez maszynę do mięsa. Mięso wołowe jest dość suche, a aby kotlety były bardziej soczyste i delikatne, do mięsa mielonego dodaje się miękisz białego chleba namoczonego w mleku.
Krok 3:
Połącz składniki w głębokiej misce, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy, lepiej ugniatać mięso mielone na kotlety rękami. Wbij jajko kurze, wymieszaj. Nie można go dodawać do woli, ale nadal sprawia, że kotlety są gęstsze i smaczniejsze.
Krok 4:
Rękami zwilżonymi wodą tworzymy małe kotlety z mięsa mielonego. Aby uzyskać przyjemny lekki rumieniec na zewnątrz, zwiń je w mąkę pszenną. Jeśli chcesz, aby kotlety okazały się bardziej przydatne i mniej kaloryczne, a wygląd kotletów nie ma większego znaczenia, nie możesz obtoczyć ich mąką.
Krok 5:
Rozłóż w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym. Aby nie myć formy po upieczeniu kotletów, możesz przykryć ją pergaminem i nasmarować olejem. Kotlety wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po 20 minutach pieczenia kotlety można odwrócić, aby równomiernie zarumienić z obu stron.
Krok 6:
Wyjmij kotlety z piekarnika. Oczywiście nie będą tak piękne i różowe jak smażone na patelni, ale okaże się zdrowsze danie. W razie potrzeby podawaj kotlety do stołu z dodatkami, świeżymi warzywami, sosem i ziołami. Smacznego!
wołowina to bardzo zdrowy produkt. Jest bogaty w żelazo, którego organizm ludzki potrzebuje do utrzymania odpowiedniego poziomu hemoglobiny we krwi. Wiele osób uwielbia mielone kotlety wołowe, to danie, które łączy się z prawie każdym dodatkiem, jest nie tylko smaczne, ale także satysfakcjonujące. I gotuje się szybko i prosto w obecności gotowego mięsa mielonego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g