kotlety z mielonej wołowiny z jajkiem w piekarniku

smaczna i zdrowa gorąca wołowina! Aby kotlety z mielonej wołowiny z jajkiem były zdrowsze, lepiej piec je w piekarniku niż smażyć na kuchence. Ponadto taki proces gotowania skróci czas osobistej obecności w kuchni, wystarczy włożyć kotlety do piekarnika na pół godziny i w tym czasie możesz bezpiecznie robić swoje.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 21 % 6 g
146 kcal
IG: 50 / 33 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na kotlety. Lepiej jest wziąć młodą i świeżą polędwicę wołową. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepuszczamy mięso przez maszynę do mięsa. Obierz cebulę i pokrój na kawałki, które swobodnie przejdą do maszynki do mięsa. I przepuszczamy razem z wołowiną przez maszynę do mięsa. Mięso wołowe jest dość suche, a aby kotlety były bardziej soczyste i delikatne, do mięsa mielonego dodaje się miękisz białego chleba namoczonego w mleku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz składniki w głębokiej misce, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy, lepiej ugniatać mięso mielone na kotlety rękami. Wbij jajko kurze, wymieszaj. Nie można go dodawać do woli, ale nadal sprawia, że kotlety są gęstsze i smaczniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rękami zwilżonymi wodą tworzymy małe kotlety z mięsa mielonego. Aby uzyskać przyjemny lekki rumieniec na zewnątrz, zwiń je w mąkę pszenną. Jeśli chcesz, aby kotlety okazały się bardziej przydatne i mniej kaloryczne, a wygląd kotletów nie ma większego znaczenia, nie możesz obtoczyć ich mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym. Aby nie myć formy po upieczeniu kotletów, możesz przykryć ją pergaminem i nasmarować olejem. Kotlety wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po 20 minutach pieczenia kotlety można odwrócić, aby równomiernie zarumienić z obu stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij kotlety z piekarnika. Oczywiście nie będą tak piękne i różowe jak smażone na patelni, ale okaże się zdrowsze danie. W razie potrzeby podawaj kotlety do stołu z dodatkami, świeżymi warzywami, sosem i ziołami. Smacznego!

wołowina to bardzo zdrowy produkt. Jest bogaty w żelazo, którego organizm ludzki potrzebuje do utrzymania odpowiedniego poziomu hemoglobiny we krwi. Wiele osób uwielbia mielone kotlety wołowe, to danie, które łączy się z prawie każdym dodatkiem, jest nie tylko smaczne, ale także satysfakcjonujące. I gotuje się szybko i prosto w obecności gotowego mięsa mielonego. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy