stek z mięsa mielonego w piekarniku z serem

obfite, smaczne, proste, szybkie mięso na każdy dzień! Mielony befsztyk w piekarniku z serem to świetna opcja na codzienny lunch lub kolację. Jest dobry nawet bez dodawania dodatków. Możesz go uzupełnić grzybami lub jajkiem - jasne, łatwe, piękne i bardzo smaczne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 68 % 21 g
węglowodany 6 % 2 g
229 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić stek z mięsa mielonego w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mięso mielone może być używane z dowolnego rodzaju mięsa lub mieszane. Mam mieloną wieprzowinę. Weź grzyby według własnego gustu lub które są dostępne. Mam leśne borowiki, które zostały ugotowane i zamrożone. Aby je przygotować, wystarczy je rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Następnie smaż posiekaną cebulę przez 2-3 minuty z dodatkiem oleju roślinnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj grzyby na patelnię do cebuli. smaż wszystko razem przez 5-7 minut. W tym czasie wilgoć wyparuje z grzybów i zaczną się lekko brązowieć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso mielone posolić i dodać przyprawy. Jako przyprawę możesz dodać mielony pieprz i trochę suchych aromatycznych ziół. Wymieszaj wszystko i ubij na dnie miski, aby masa mięsna stała się gęstsza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia biorę ceramiczną formę. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Z mięsa mielonego uformuj małe tortille i włóż je do formy. W środku zrób wgłębienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż trochę startego sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż nadzienie grzybowe i posmaruj wszystko majonezem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie przygotuj ser i pomidory. Zetrzyj ser na grubej tarce i pokrój pomidory w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po określonym czasie wyjmij formę z piekarnika. Do każdego steku włożyć pokrojone pomidory i posypać startym serem. Wróć formę do piekarnika na kolejne 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie pomidory będą pieczone i miękkie, a ser się stopi. Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy