placki drożdżowe z mielonym indykiem i ziemniakami w piekarniku

puszyste paszteciki z obfitym nadzieniem dla całej rodziny. Placki z mielonym indykiem i ziemniakami w piekarniku to świetna opcja do pieczenia ciasta drożdżowego. Domowe wypieki zawsze tworzą przytulność i dobrą atmosferę w domu. Zwłaszcza jeśli wypieki są przygotowywane z duszą. Kiedy robisz ciasto, zwłaszcza drożdżowe lub na zakwasie, musi być dobry nastrój. Wtedy na pewno pieczenie okaże się udane i smaczne. Podawaj paszteciki na ciepło.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 53 % 20 g
193 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

wszystkie produkty do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Używamy mąki najwyższej jakości, starannie ją przesiujemy, aby wzbogacić ją powietrzem. Ilość mąki w przepisie jest przybliżona, ponieważ zawsze podlega wahaniom. Wpływa na to wielkość jaj, zawartość tłuszczu i gęstość mleka, a także właściwości samej mąki.
najpierw rozcieńczyć drożdże w wodzie, dodając 1 łyżeczkę. cukier, wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 20 minut. Na powierzchni powinna pojawić się "Czapka" drożdży.
w głębokiej, stabilnej misce ubij jajko solą i cukrem, dodaj ciepłe (nie gorące !) mleko, olej roślinny, wymieszaj. Wprowadzamy odpowiednie drożdże, mieszamy do uzyskania gładkości. Stopniowo dodawaj mąkę do płynnej mieszanki i zagniataj ciasto. Najlepiej, jeśli robisz to w sposób ciągły. Jedną ręką zasiej mąkę, drugą (łyżką) zagniataj ciasto okrężnymi ruchami zgodnie z ruchem wskazówek zegara. W miarę dodawania mąki ugniataj ciasto ręką. Ciasto powinno być miękkie, jednorodne, lekko przylegające do dłoni. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski i przykrywamy serwetką, aby ciasto nie zwęgliło się. Umieszczamy w ciepłym miejscu do wzrostu na około 2 godziny.
w międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego. Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać i smażyć z dodatkiem oleju roślinnego przez 2-3 minuty. Dodaj mięso mielone, sól, dodaj przyprawy do smaku. Smażyć z częstym mieszaniem, aż mięso mielone będzie gotowe. Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie do miękkości, zmiażdż w puree. Łączymy mięso mielone i ziemniaki, mieszamy. Schłodzić nadzienie.
Dopasuj ciasto (powinno wzrosnąć co najmniej 2 razy), ugniataj, rozłóż na stole posypanym mąką. Ciasto dzielimy na identyczne kawałki. Każdy zwija się w ciasto, na środku którego kładziemy nadzienie. Tworzymy ciasto o pożądanym kształcie, dobrze ściskamy krawędzie.
kładziemy placki na natłuszczonej blasze do pieczenia, wkładamy na 15 minut, przykrywając ręcznikiem.
przed pieczeniem posmaruj wierzch ciast jajkiem ubitym ze śmietaną. Pieczemy placki w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się zarumienią.
domowe paszteciki są gotowe! Lekko ostudzimy i podajemy do stołu.
smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony Indyk - 161   kcal/100g

Podobne przepisy