skład / składniki
metoda gotowania
wszystkie produkty do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Używamy mąki najwyższej jakości, starannie ją przesiujemy, aby wzbogacić ją powietrzem. Ilość mąki w przepisie jest przybliżona, ponieważ zawsze podlega wahaniom. Wpływa na to wielkość jaj, zawartość tłuszczu i gęstość mleka, a także właściwości samej mąki.
najpierw rozcieńczyć drożdże w wodzie, dodając 1 łyżeczkę. cukier, wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 20 minut. Na powierzchni powinna pojawić się "Czapka" drożdży.
w głębokiej, stabilnej misce ubij jajko solą i cukrem, dodaj ciepłe (nie gorące !) mleko, olej roślinny, wymieszaj. Wprowadzamy odpowiednie drożdże, mieszamy do uzyskania gładkości. Stopniowo dodawaj mąkę do płynnej mieszanki i zagniataj ciasto. Najlepiej, jeśli robisz to w sposób ciągły. Jedną ręką zasiej mąkę, drugą (łyżką) zagniataj ciasto okrężnymi ruchami zgodnie z ruchem wskazówek zegara. W miarę dodawania mąki ugniataj ciasto ręką. Ciasto powinno być miękkie, jednorodne, lekko przylegające do dłoni. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski i przykrywamy serwetką, aby ciasto nie zwęgliło się. Umieszczamy w ciepłym miejscu do wzrostu na około 2 godziny.
w międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego. Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać i smażyć z dodatkiem oleju roślinnego przez 2-3 minuty. Dodaj mięso mielone, sól, dodaj przyprawy do smaku. Smażyć z częstym mieszaniem, aż mięso mielone będzie gotowe. Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie do miękkości, zmiażdż w puree. Łączymy mięso mielone i ziemniaki, mieszamy. Schłodzić nadzienie.
Dopasuj ciasto (powinno wzrosnąć co najmniej 2 razy), ugniataj, rozłóż na stole posypanym mąką. Ciasto dzielimy na identyczne kawałki. Każdy zwija się w ciasto, na środku którego kładziemy nadzienie. Tworzymy ciasto o pożądanym kształcie, dobrze ściskamy krawędzie.
kładziemy placki na natłuszczonej blasze do pieczenia, wkładamy na 15 minut, przykrywając ręcznikiem.
przed pieczeniem posmaruj wierzch ciast jajkiem ubitym ze śmietaną. Pieczemy placki w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się zarumienią.
domowe paszteciki są gotowe! Lekko ostudzimy i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony Indyk - 161 kcal/100g