skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec żeberka wieprzowe z jabłkami w piekarniku? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Jeśli masz żeberka z zamrażarki, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Danie okaże się wielokrotnie smaczniejsze ze świeżego mięsa, które nie zostało zamrożone. Liczbę jabłek można zwiększyć do woli. Obierz czosnek.
Krok 2:
Opłucz żeberka i pokrój na porcje.
Krok 3:
Na patelni wyślij miód, musztardę, kilka liści laurowych, sól do smaku i ulubione przyprawy. Idealny jest suchy rozmaryn, bazylia, mieszanka mielonej papryki itp.
Krok 4:
Wyślij patelnię do pieca. Mieszając rozpuść wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 5:
Zalej żeberka marynatą. Przepuść jeden szczypiorek przez prasę i wyślij go również do mięsa.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek wieprzowiny znalazł się w aromatycznej marynacie. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę. Im dłużej żeberka są marynowane, tym smaczniejsze będą. Zwykle zostawiam na całą noc w lodówce.
Krok 7:
Umyj i osusz jabłka. Jakie jabłka lepiej wziąć? Dobrze sprawdzają się owoce odmian słodkich lub słodko-kwaśnych. Pokrój w duże kliny. Wyślij jabłka i pozostały czosnek do głębokiej małej miski. Lekko posolić, polać olejem roślinnym i posypać suchymi przyprawami. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Wyślij jabłka z czosnkiem do naczynia do pieczenia.
Krok 9:
Ułóż marynowane żeberka na wierzchu. Wyślij formę do nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości. Ile i w jakiej temperaturze upiec żeberka? Czas zależy całkowicie od możliwości twojego piekarnika. Pieczę w trybie góra-dół w temperaturze 220 stopni przez około godzinę. Pod koniec gotowania włączyłem tryb "konwekcja" i zostawiłem żeberka na kolejne 10 minut. Podczas pieczenia otwórz piekarnik 2-3 razy i zalej mięso powstałym sokiem.
Krok 10:
Soczyste żeberka z jabłkami są gotowe! Udekoruj świeżymi ziołami.
Krok 11:
Podawaj wyłącznie na gorąco.
danie jest niezwykle łatwe do przygotowania. Jest idealny jako główne danie na każde wakacje.
przepyszne żeberka uzupełnią ziemniaki, sałatki i gotowany ryż.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g