żeberka wieprzowe z jabłkami i miodem w piekarniku

obfite i bardzo aromatyczne! Przekroczy wszystkie Twoje oczekiwania! Wieprzowina świetnie komponuje się z jabłkami. Podczas pieczenia żeberek dodaj plasterki soczystych owoców i ciesz się niesamowitym efektem. Idealne rozwiązanie na świąteczny stół lub rodzinny obiad.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 61 % 23 g
węglowodany 11 % 4 g
263 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec żeberka wieprzowe z jabłkami w piekarniku? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Jeśli masz żeberka z zamrażarki, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Danie okaże się wielokrotnie smaczniejsze ze świeżego mięsa, które nie zostało zamrożone. Liczbę jabłek można zwiększyć do woli. Obierz czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz żeberka i pokrój na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni wyślij miód, musztardę, kilka liści laurowych, sól do smaku i ulubione przyprawy. Idealny jest suchy rozmaryn, bazylia, mieszanka mielonej papryki itp.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij patelnię do pieca. Mieszając rozpuść wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej żeberka marynatą. Przepuść jeden szczypiorek przez prasę i wyślij go również do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek wieprzowiny znalazł się w aromatycznej marynacie. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę. Im dłużej żeberka są marynowane, tym smaczniejsze będą. Zwykle zostawiam na całą noc w lodówce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj i osusz jabłka. Jakie jabłka lepiej wziąć? Dobrze sprawdzają się owoce odmian słodkich lub słodko-kwaśnych. Pokrój w duże kliny. Wyślij jabłka i pozostały czosnek do głębokiej małej miski. Lekko posolić, polać olejem roślinnym i posypać suchymi przyprawami. Wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij jabłka z czosnkiem do naczynia do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż marynowane żeberka na wierzchu. Wyślij formę do nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości. Ile i w jakiej temperaturze upiec żeberka? Czas zależy całkowicie od możliwości twojego piekarnika. Pieczę w trybie góra-dół w temperaturze 220 stopni przez około godzinę. Pod koniec gotowania włączyłem tryb "konwekcja" i zostawiłem żeberka na kolejne 10 minut. Podczas pieczenia otwórz piekarnik 2-3 razy i zalej mięso powstałym sokiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Soczyste żeberka z jabłkami są gotowe! Udekoruj świeżymi ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj wyłącznie na gorąco.

danie jest niezwykle łatwe do przygotowania. Jest idealny jako główne danie na każde wakacje. 

przepyszne żeberka uzupełnią ziemniaki, sałatki i gotowany ryż.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy