bakłażan w piekarniku nadziewany serem czosnkowym i kurkumą

doskonała przystawka z bakłażana jest dobra na każdą ucztę! Danie warzywne w pośpiechu. Ten przepis sprawi, że spojrzysz nieco inaczej na znane bakłażany, których smak w tym daniu będzie dla Ciebie lśnił nowymi kolorami-że tak powiem! Gorąco polecam do gotowania!
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 20 % 5 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu będziemy potrzebować produktów wymienionych na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z czystych bakłażanów odcinamy & quot; ogony & quot;, wykonujemy nacięcia wzdłużne i wyjmujemy nasiona łyżką. Umieść rondel z soloną wodą na średnim ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. We wrzącej wodzie wkładamy minutę na pięć naszych bakłażanów. Następnie spuść wodę przez durszlak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowanie nadzienia. Zetrzyj holenderski ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut, chłodzimy, czyścimy i pocieramy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj ser i jajka ze stopionym masłem. Dodaj kurkumę do smaku. Nadzienie jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż bakłażany na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem, nałóż nadzienie i upiecz je w piekarniku w temperaturze 140-160 ° C.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp gotowe danie czosnkiem przepuszczonym przez czosnek, aby uzyskać dodatkowy smak i aromat. w ojczyźnie tego przepisu na bakłażany oferuje się sfermentowany napój mleczny-matsun. Ale możesz użyć zsiadłego mleka, będzie też pyszne. Polecam również do takich bakłażanów podawać świeże warzywa, które przez cały czas doskonale komponowały się z dowolnymi warzywami.

o bakłażanie z nadzieniem serowo-czosnkowym w stylu erewańskim po raz pierwszy usłyszałem od mojego przyjaciela konesera kuchni orientalnej. Hojnie powiedział mi, jak upiec bakłażany z serem i czosnkiem w piekarniku. Jeśli firma idzie na kebaby, to kiedy je marynuje i kieruje gotowaniem, kebaby są doskonałe. Kiedyś zostało mi kilka bakłażanów, a pomysły na dania z nich całkowicie się wyczerpały. Zwróciłem się do przyjaciela, a on z radością wysłał mi sms-a z przepisem na bakłażany z nadzieniem serowo-czosnkowym, który natychmiast ugotowałem. Powiedzieć, że mi się podobało, to wyjątkowe niesamowite danie kuchni ormiańskiej sprawiło, że znów pobiegłem do sklepu po bakłażany i czosnek, które do tego czasu się skończyły.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy