skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego przepisu będziemy potrzebować produktów wymienionych na liście.
Krok 2:
Z czystych bakłażanów odcinamy & quot; ogony & quot;, wykonujemy nacięcia wzdłużne i wyjmujemy nasiona łyżką. Umieść rondel z soloną wodą na średnim ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. We wrzącej wodzie wkładamy minutę na pięć naszych bakłażanów. Następnie spuść wodę przez durszlak.
Krok 3:
Przygotowanie nadzienia. Zetrzyj holenderski ser.
Krok 4:
Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut, chłodzimy, czyścimy i pocieramy.
Krok 5:
Wymieszaj ser i jajka ze stopionym masłem. Dodaj kurkumę do smaku. Nadzienie jest gotowe.
Krok 6:
Połóż bakłażany na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem, nałóż nadzienie i upiecz je w piekarniku w temperaturze 140-160 ° C.
Krok 7:
Posyp gotowe danie czosnkiem przepuszczonym przez czosnek, aby uzyskać dodatkowy smak i aromat. w ojczyźnie tego przepisu na bakłażany oferuje się sfermentowany napój mleczny-matsun. Ale możesz użyć zsiadłego mleka, będzie też pyszne. Polecam również do takich bakłażanów podawać świeże warzywa, które przez cały czas doskonale komponowały się z dowolnymi warzywami.
o bakłażanie z nadzieniem serowo-czosnkowym w stylu erewańskim po raz pierwszy usłyszałem od mojego przyjaciela konesera kuchni orientalnej. Hojnie powiedział mi, jak upiec bakłażany z serem i czosnkiem w piekarniku. Jeśli firma idzie na kebaby, to kiedy je marynuje i kieruje gotowaniem, kebaby są doskonałe. Kiedyś zostało mi kilka bakłażanów, a pomysły na dania z nich całkowicie się wyczerpały. Zwróciłem się do przyjaciela, a on z radością wysłał mi sms-a z przepisem na bakłażany z nadzieniem serowo-czosnkowym, który natychmiast ugotowałem. Powiedzieć, że mi się podobało, to wyjątkowe niesamowite danie kuchni ormiańskiej sprawiło, że znów pobiegłem do sklepu po bakłażany i czosnek, które do tego czasu się skończyły.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g