skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb w rękawie do pieczenia? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Woda-filtrowana lub butelkowana. Olej-dowolny roślinny, najlepiej rafinowany (wolę oliwę lub kukurydzę). Zamiast świeżych drożdży możesz użyć suchych, weź 8-9 gramów.
Krok 2:
Wlej czystą ciepłą wodę do miski i pokrusz w niej świeże drożdże.
Krok 3:
Wlej cukier do miski z drożdżami i wodą. Wymieszaj wszystko, aż cukier i drożdże się rozpuszczą, pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć działać, a na powierzchni pojawią się bąbelki. Jeśli tak się nie stanie, drożdże będą musiały zostać wymienione, najprawdopodobniej uległy pogorszeniu.
Krok 4:
Wlej sól do miski, wlej 3 łyżki oleju roślinnego i mieszaj, aż się rozpuści. Zwykle do ciasta dodaje się grubo zmieloną sól, ponieważ łatwo jest przesolić drobną.
Krok 5:
Przesiej mąkę do miski z płynem. Pozwoli to pozbyć się śmieci, jeśli taka była, i nasyci mąkę tlenem. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Zagnieść miękkie, nie lepkie ciasto. Ciasto należy ugniatać przez co najmniej 4-5 minut, aby uwolnić gluten na powierzchni natłuszczonej olejem roślinnym. Nasmaruj głęboką miskę olejem roślinnym i włóż ciasto.
Krok 7:
Przykryj miskę ciasta i umieść w ciepłym miejscu, aby wyrosła na 1-1, 5 godziny. Bardzo wygodnie jest używać multicookera do tych celów, jeśli ma tryb "Multipekar" lub możesz ręcznie ustawić temperaturę i czas na 45 stopni.
Krok 8:
Następnie dobrze zmiażdż ciasto, aby usunąć pęcherzyki dwutlenku węgla, który tworzy się podczas pracy drożdży.
Krok 9:
Ponownie przykryj miskę i podgrzej na około 40 do 50 minut.
Krok 10:
Posyp powierzchnię roboczą stołu odrobiną mąki i przełóż ciasto. Użyj rąk, aby rozgnieść go w prostokąt.
Krok 11:
Zwinąć ciasto w rolkę i ścisnąć krawędź. Wykonaj nacięcia ostrym nożem na powierzchni bochenka.
Krok 12:
Przenieś bochenek chleba do rękawa do pieczenia i zawiąż oba końce. Umieść na blasze do pieczenia lub tak jak ja w naczyniu do pieczenia. Pozostaw Bochenek w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Krok 13:
Włóż bochenek do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na około 180 stopni. Piec Bochenek przez około 50 do 60 minut, aż się ugotuje. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij gotowy bochenek z piekarnika i natychmiast wyjmij rękaw do pieczenia. Przykryj chleb ręcznikiem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 14:
Smacznego!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g