chleb w rękawie do pieczenia

chrupiące, rumiane, przewiewne, miękkie, pyszne, proste! Chleb w rękawie do pieczenia nie wymaga dodatkowych urządzeń - można go upiec bezpośrednio na blasze do pieczenia. Okazuje się bardzo smaczny, z chrupiącą skórką i delikatnym miękiszem w środku. A gotowanie jest dziecinnie proste!
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 71 % 36 g
239 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb w rękawie do pieczenia? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Woda-filtrowana lub butelkowana. Olej-dowolny roślinny, najlepiej rafinowany (wolę oliwę lub kukurydzę). Zamiast świeżych drożdży możesz użyć suchych, weź 8-9 gramów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej czystą ciepłą wodę do miski i pokrusz w niej świeże drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier do miski z drożdżami i wodą. Wymieszaj wszystko, aż cukier i drożdże się rozpuszczą, pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć działać, a na powierzchni pojawią się bąbelki. Jeśli tak się nie stanie, drożdże będą musiały zostać wymienione, najprawdopodobniej uległy pogorszeniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sól do miski, wlej 3 łyżki oleju roślinnego i mieszaj, aż się rozpuści. Zwykle do ciasta dodaje się grubo zmieloną sól, ponieważ łatwo jest przesolić drobną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę do miski z płynem. Pozwoli to pozbyć się śmieci, jeśli taka była, i nasyci mąkę tlenem. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść miękkie, nie lepkie ciasto. Ciasto należy ugniatać przez co najmniej 4-5 minut, aby uwolnić gluten na powierzchni natłuszczonej olejem roślinnym. Nasmaruj głęboką miskę olejem roślinnym i włóż ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj miskę ciasta i umieść w ciepłym miejscu, aby wyrosła na 1-1, 5 godziny. Bardzo wygodnie jest używać multicookera do tych celów, jeśli ma tryb "Multipekar" lub możesz ręcznie ustawić temperaturę i czas na 45 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dobrze zmiażdż ciasto, aby usunąć pęcherzyki dwutlenku węgla, który tworzy się podczas pracy drożdży.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie przykryj miskę i podgrzej na około 40 do 50 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp powierzchnię roboczą stołu odrobiną mąki i przełóż ciasto. Użyj rąk, aby rozgnieść go w prostokąt.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwinąć ciasto w rolkę i ścisnąć krawędź. Wykonaj nacięcia ostrym nożem na powierzchni bochenka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś bochenek chleba do rękawa do pieczenia i zawiąż oba końce. Umieść na blasze do pieczenia lub tak jak ja w naczyniu do pieczenia. Pozostaw Bochenek w ciepłym miejscu na około 15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż bochenek do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na około 180 stopni. Piec Bochenek przez około 50 do 60 minut, aż się ugotuje. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij gotowy bochenek z piekarnika i natychmiast wyjmij rękaw do pieczenia. Przykryj chleb ręcznikiem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy