skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mintaja w sosie musztardowym w piekarniku? Przygotuj ryby i wszystkie inne niezbędne produkty. Jeśli masz mrożonego mintaja, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie się rozmrozi. W przepisie wykorzystano świeże ryby, więc czas gotowania jest wskazany bez uwzględnienia rozmrażania. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrze, odetnij głowy. W razie potrzeby możesz usunąć ogony i płetwy.
Krok 2:
Przygotuj marynatę musztardową i sos, kto to nazywa. Jakiej musztardy najlepiej użyć? Musztarda średnio ostra lub nie ostra sprawdza się dobrze w przepisie. Dostosuj jego ilość do swoich upodobań. Wziąłem 1 łyżeczkę ze zjeżdżalnią na jedną tuszę rybną. Dodaj szczyptę soli, suche oregano i zmielony ziele angielskie do musztardy. Wszystko dobrze wymieszaj, kryształy soli powinny się rozpuścić.
Krok 3:
Osusz rybę papierowymi serwetkami, aby nie było na niej nadmiaru wilgoci. Posmaruj mintaja marynatą musztardową Na zewnątrz i wewnątrz. Pozostaw w ten sposób na 10-15 minut.
Krok 4:
W tym czasie obierz cebulę i czosnek, spłucz. Pokrój cebulę w pierścienie, półpierścienie lub kostki, jak chcesz. Posiekaj czosnek na małe fragmenty lub plastry. Połóż cebulę równą warstwą na dnie naczynia do pieczenia, posyp posiekanym czosnkiem. Polej wierzch odrobiną oleju roślinnego lub oliwy z oliwek, pieprz według uznania.
Krok 5:
Połóż tusze ryb na cebuli. Bardzo lubię pieczone pomidory koktajlowe z rybą, więc jeśli są dostępne, to przed pieczeniem dodaję kilka kawałków pomidorów do formy.
Krok 6:
Wyślij formę do piekarnika, włącz tryb "góra-dół", ustaw temperaturę na 180-220 stopni i piecz przez około 30 minut. Następnie włącz tryb "grill" lub "konwekcja" i pozostaw rybę w piekarniku, aż pojawi się złoty kolor (na 5-7 minut). Gotowe, przed podaniem skrop mintaja sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
ryby można nadziewać krążkami cebuli, świeżymi ziołami, plasterkami cytryny lub warzywami.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g